Sari la conținut

Prelevare de organe la Oradea. Trei echipe de medici au recoltat organele agentului de pază ucis în bătaie

Bătut cu bâtele de opt indivizi în timp ce încerca să oprească un scandal într-un bar din comuna Tăuteu, judeţul Bihor, agentul de pază Oszkar Levente Ozsvath a ajuns vineri la Spitalul Judeţean din Oradea. Starea lui era foarte gravă.

"A suferit un politraumatism cranio cerebral sever cu contuzie cerebrală severă leziunile cerebrale fiind ireversibile a evoluat rapid spre moarte cerebrală", a specificat dr. Florian Sabău, medic primar în cadrul secției ATI a Spitalului Județean Oradea.

Familia bărbatului de 37 de ani şi-a dat acordul pentru recoltarea organelor, iar medicii au decis marţi să preleveze ficatul, pancreasul, rinichii și cornea. Aseară, două echipe de urologi şi chirurgi din Cluj și din București au venit la Oradea.

"Reprezint echipa centrului de chirurgie digestivă și transplant hepatic din București de la Fundeni, noi vom preleva ficatul", a precizat dr. David Leonard, medic primar în cadrul Spitalului Fundeni.

"Partea mai specială a operației este prelevarea pancreatică, aceasta este mai rară", a precizat dr. Liviu Constantin, medic specialist urolog la Institutul de Transplant Renal Cluj-Napoca.

Cinci ore a durat a şaptea operaţie de prelevare din acest an, din Oradea. Organele tânărului vor salva viaţa unor pacienţi şi o vor îmbunătăţi pe a altora. Unii dintre aceştia au fost chemaţi noaptea trecută la institutul de urologie și transplant, unde s-au făcut testele de compatibilitate.

Poliţiştii au identificat cinci dintre agresorii agentului de pază. Doi dintre ei au fost prinşi.

reporter: Bogdan Costea
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboş