”Simfonia Marii Uniri”, pentru Palatul Episcopal şi artiştii din Republica Moldova

Data actualizării: Data publicării:
concert centenar Oradea

După incendiul care a întristat un oraș întreg, în Piața Unirii din Oradea a fost din nou bucurie. În fața a peste o mie de spectatori, corul și orchestra Filarmonicii din oraş au interpretat aseară partituri din creaţii celebre. ”Simfonia Marii Unirii”, evenimentul organizat de clubul Rotary, a avut două scopuri: de a strânge donații pentru reabilitarea Palatului Episcopal Greco-Catolic, afectat de incendiul de sâmbăta trecută, și de a sprijini instrumentiștii din Republica Moldova.

Mai bine de două ore, artiştii au interpretat partituri din Porumbescu, Beethoven sau Mozart.

„E foarte multă lume care, din varii motive, nu intră niciodată într-o sală de spectacole și aceasta este o oportunitate de a asculta melodii facile, accesibile, de a-și lărgi educația”, consideră o spectatoare.

„Mi-am dorit de cel puțin zece ani să văd lucrul ăsta în Oradea. Am mai văzut de foarte multe ori în toate locurile prin care am călătorit prin lume și trebuie să spun că e un vis împlinit”, spune un localnic.

„Structural, concertul are două părți: prima parte este axată preponderent pe muzică românească, mi se pare firesc acest lucru. În partea a doua a concertului vom prezenta lucări celebre din literatura universală. Un concert de impact, de ținută artistică elevată”, îl caracterizează dirijorul Romeo Rîmbu, inițiatorul proiectului.

Organizată de clubul Rotary Oradea, ”Simfonia Marii Unirii” a avut un dublu scop: de a strânge donații pentru reabilitarea Palatului Episcopal Greco-Catolic și de a sprijini instrumentiștii din Republica Moldova.

Mă bucur foarte mult să mă aflu aici, cu atât mai mult datorită faptului că e o cauză nobilă și pot să mă bucur în același timp și de un spectacol inedit și să fac o faptă bună”, spune un spectator.

Să sperăm că lumea va face ceea ce trebuie și într-un sens și în altul. Într-un sens pentru binele orchestrei Republicii Moldova, iar într-un altul este un gest cu totul, cu totul imprevizibil, dar foarte bine venit”, şi-a dorit un alt spectator.

Este vorba de a promova cultura la cel mai înalt nivel și vorbim din punct de vedere muzical. Al doilea lucru este de a ajuta colegii noștri din Republica Moldova și în al treilea rând, de a contribui și noi la acest eveniment (strângerea de fonduri pentru reabilitarea Palatului Episcopal Greco-Catolic – n.n.)”, a declarat Adrian Locovei, din partea clubului Rotary Oradea.

Pe timpul concertului, traficul autobehiculelor în Piaţa Unirii a fost oprit.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri