Sari la conținut

Suspiciuni de fraudă la repartizarea în liceu. Sunt nereguli în 22 de județe, inclusiv Bihor, susține Ministerul Educației 

La nici o lună de la repartizarea computerizată în licee, ministerul s-a autosesizat din cauza transferurilor aprobate de inspectoratele şcolare. Probleme sunt în 22 de judeţe, însă în patru dintre ele numărul cererilor aprobate este considerat suspect de mare.

"Sunt 4 judeţe în care numărul cererilor soluţionate a fost foarte mare în raport cu populaţia şcolara a judeţului. E vorba de Suceava, unde, din 523 de cereri, au fost soluţionate favorabil 326. E vorba de Prahova, unde am avut 264 cereri de transfer, soluţionate favorabil 252; Bihor, din 236, soluţionate 191; Brăila, soluţionate circa 70", a declarat Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei.

Completează Vașile Șălaru, secretar de stat pe probleme de învăţământ: "Suspiciunile noastre de culpă a inspectorilor generali și ai inspectorilor generali adjuncți sunt în județele Suceava, Prahova, Bihor."

Deşi datele ministerului arată că în Bihor sunt aproape 200 de cereri de transfer aprobate, conducerea Inspectoratului Şcolar susţine că numărul lor este mult mai mic.

Nicolae Avram, inspectorul şcolar general al IŞJ Bihor: "La nivelul judeţului Bihor eu nu ştiu să se fi făcut vreun transfer care să nu respecte criteriile în vigoare. Nu s-au făcut practic transferuri, s-au făcut acele redistribuiri pe cazuri speciale. Ce-i drept, eu în perioada respectivă am fost în concediu şi de această situaţie s-a ocupat doamna inspector general adjunct Keri, căreia i-am şi delegat prin decizie atribuţiile."

Inspectorul şef al IŞJ Bihor a mai precizat: "Cazurile speciale sunt cele medicale şi în situaţia în care elevul nu a fost repartizat şi într-adevăr pe locurile pentru romi, dar nu cred că a fost în judeţul Bihor vreo situaţie de genul acesta."

Este pentru prima dată în ultimii cinci ani când ministerul Educaţiei verifică transferurile de elevi aprobate de inspectoratele şcolare, după repartizarea computerizată în licee.

"Luni corpul de control va merge Prahova, Bihor, Brăila. Până miercuri sau joi voi avea rapoarte. (...) În funcţie de concluzii, se va anula orice transfer făcut în afara cadrului legal şi cei care au aprobat vor suporta consecinţele legale. (Elevii) rămân la şcolile la care au fost repartizaţi computerizat", a susţinut ministrul Educaţiei.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş