Sari la conținut

Apă minerală gratis din izvorul unui sătean. Proprietarul terenului a tras o conductă până în drum și a montat robinete

Aşa este în fiecare zi la izvorul de la Banpotoc. Zeci de oameni din judeţ, dar şi din judeţe învecinate, vin să îşi facă provizii pentru vară. Maşinile sunt pline de sticle şi bidoane de plastic.

Dacă este ţinută la rece, apa nu îşi schimbă gustul niciodată, spun cei care de ani de zile nu mai cumpără apă îmbuteliată:
”Noi nu folosim de la bloc, că nu-i bună. Asta-i bună, stă foarte mult”, - De unde veniţi? ”Din Alba”,
”E foarte bună, sănătoasă, e bună pentru corp, să ştiţi”,
”E bună”, - Nu mai beţi altă apă, mă gândesc, cu atâta apă de izvor, ”Nu, asta-i singura apă”

Pe terenul lui Vasile Ban s-au făcut forări în urmă cu aproape patru decenii. Specialiştii nu au găsit zăcămintele căutate, însă au dat de un izvor cu apă minerală sulfuroasă. Proprietarul terenului a amenajat un loc de unde fiecare poate lua câtă apă dorește. ”Măcar apa să o ia pe nimic, gratis de aici, că toate-s scumpe”, spune Vasile Ban, proprietarul terenului.

Localnicii din Banpotoc spun şi ei că nu îşi aminesc de când nu au mai băut alt tip de apă:
- Câte sticle beţi pe zi? ”Doi litri beau”, ”Noi o folosim şi pentru mâncat, şi pentru spălat, şi pentru tot o folosim, animale”.

Bătrânii din sat îşi aminesc că, pe vremuri, în apropierea izvorului era şi un bazin cu apă minerală, în care tinerii se bălăceau în zilele fierbinţi de vară.

Comuna fără apă potabilă. Locuitorii nu mai folosesc apa de la robinet din primăvară 

Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche

Pe aceeași temă

Bacăul a rămas fără apă

Aproape toţi locuitorii oraşului Bacău au rămas fără apă. Conducta magistrală care alimentează oraşul a fost avariată...