Sari la conținut

Joaca de-a Securitatea. Tinerii plătesc astăzi să fie arestați și să evadeze, descifrând coduri și deschizând lacăte

”Deci dragi tovarăși suntem în anul 1977. Haideți, vă rog”. Oamenii sunt așteptați la intrare de un tânăr în uniformă, conduși într-o cameră a Securității și închiși timp de o oră. Ca să iasă de acolo, trebuie găsească indicii cu care să deschidă lacătele: ”Nu-i ieșire”, ”Cum nu-i ieșire?”, ”Nu-i ieșire, e zid”.

Probele au fost pregătite de Arnold Kiss, un tânăr pasionat de istorie. El a amenajat un birou asemănător cu cel al Securității într-o casă în care au fost cazaţi soldații ruși în al Doilea Război Mondial. ”Aici o cameră a fost ocupată de ruși. Mai sunt scaune care au fost fabricate în anul 1933 și mai avem și calendar care este original din 1977. O atmosferă din timpul comunismului fiindcă este mult mai interesant să evadează dintr-un birou de partid”, ne spune Arnold Kiss.

Zeci de tineri din Timișoara trec acum pragul casei lui Arnold, ca să simtă pe pielea lor cum e să fi arestat de comuniști: ”Am studiat și la școală ce se întâmpla în perioada aia și fiind ținut de securitate era ceva grav”, ”Am fost puși înăuntru, noi trebuia să evadăm, dacă nu, venea Securitatea, nu știm ce se întâmpla”, ”Foarte fain că odată ce intri aici îi intri în poveste, o simți, trebuie să evadezi de aici”.

Iar dacă astăzi, tinerii plătesc pentru un astfel de joc, pentru părinţii lor, experienţa putea fi o sursă de teroare în vremea comunismului. Teodor Stanca a fost închis timp de șapte ani pentru că s-a opus regimului. Își amintește și acum ororile la care l-au supus comuniștii: ”Au fost perioade în care bătăile erau destul de frecvente. Trebuia să treci printr-un coridor de milițieni care cu ciomegele dădeau în dreapta și în stânga. Și primeai câte un ghiont, câte o lovitură cu capul de perete”.

”Tinerii sunt singurii care mai sunt interesați de perioada comunistă. Modalitatea de a descoperi trecutul prin joacă e foarte bună. E binevenită orice inițiativă care ne mai aduce, chiar și prin joc, la un trecut pe care am încercat să îl uităm, dar e prezent în fiecare zi”, afirmă Adrian Kali, profesor.

Ca să fie închiși timp de o oră în biroul comunist, timișorenii plătesc 100 de lei.

reporter: Vlad Ungar
operator: Mihai Pop, Adrian Hrișcu
editor web: Călin Țenche