Timișoara, la 24 de ani de la Revoluție. Istoria, povestită de cei care au scris-o

Data publicării:
revolutionari prima colaj

Tatăl elevului Dragoş Deaconescu a fost pe străzi în cele mai fierbinţi zile din decembrie '89. Acasă păstrează unul din steagurile cu care oamenii au învins atunci, iar în suflet, teroarea acelor zile. Astăzi, fiul său află istoria povestită de cei care au trăit-o.

”Trec pe aici în fiecare zi şi dacă nu ne arăta poate nici până acum nu ştiam. Tatăl meu a fost în Revoluţie. Tatăl meu îmi povestea cum trecea armata şi mureau oamenii. A fost în centru şi a venit cu un steag pe care scria libertate. Il are și acum acasă. Eu dacă nu am trăit atunci, nu am de unde să ştiu, dar îl văd pe el cum povesteşte si văd că trăieşte la maxim”, ne spune Dragoş.

Zeci de elevi de la toate şcolile din oraş au aflat cu cât sânge vărsat s-a scris istoria democraţiei româneşti. Spitalul Judeţean, Podul Decebal sau Piaţa Operei sunt doar câteva dintre locurile unde luptătorii de la Memorialul Revoluţiei au ridicat monumente în amintirea martirilor.

”Sunt interesaţi pentru că sunt istoria recentă. Ei nu au trait in perioada respectivă, au aflat poveşti de la părinţii lor”, afirmă profesorul de istorie Mihai Deheleanu. ”Noi ne străduim să le trezim interesul şi participanţii la acest pelerinaj pot merge la Memorialul Revoluției astazi”, precizează Traian Orban, preşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei.

 

În 18 decembrie 1989, 43 de morţi de la Timişoara au fost transportaţi în secret la Bucureşti. La ordinul Elenei Ceauşescu, trupurile au fost arse la crematoriu, iar cenuşa a fost aruncată la canal. În acelaşi timp, zeci de tineri erau împuşcaţi chiar pe treptele Catedralei Mitropolitane.

reporter: Sorina Covlea
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri