Un tânăr din Timişoara s-a mutat... pe Bega, în inima oraşului

Data publicării:
barca bega 05





















Căsuţa ancorată pe Bega se numeşte Patricia, iar cel care se află la cârma ei este Florin Manca.
Student, actor, muzician. De doi ani, proprietar de velier, şi de două luni chiriaş „pe apă". „La început mi-a fost teamă, că e greu fără computer, fără televizor, fără Facebook", ne mărturisește Florin Manca. 

Spre deosebire de eroii naufragiaţi pe care îi urmărim în cărţi sau filme, Florin nu e singur în călătoria pe parcursul căreia învaţă în fiecare zi. Părinţii şi prietenii îl vizitează mereu, iar piesele de teatru şi festivalurile îl ţin pe uscat ore bune.

Şi-a adus însă, în barcă, toate lucrurile de care are cu adevărat nevoie. Instrumente din toate colţurile lumii, un ceas cu rol strict decorativ, cadouri primite de la cei care i-au trecut pragul, toate îşi găsesc locul în noua sa locuinţă.

„Un compartiment unde îmi pun apă proaspătă să mai spăl. Am două dulăpioare, în care îmi ţin pasta de dinţi, un pieptene care e al câinelui", ne prezintă el locuința sa. Samsara este cea care îl însoţeşte în permanenţă pe Florin, în călătoria sa, cu pauze luate după bunul plac, pe mal. Pasiunea eroului nostru pentru film dă şi numele unui alt prieten de-al său: „El e Wilson. În caz că rămân vreodată singur, să am un prieten, să-i fac ochi şi păr"

Florin e însă departe de a fi naufragiat. Are, pe apă, cameră de zi, dormitor şi dulap cu cămăşi, pentru zilele în care merge în oraş: „Eu am ales vara aceasta să mă mut aici şi mă simt foarte bine. Am spaţiu, putem dormi aici 5 persoane".

12 lei îmi ajung în fiecare zi să mănânc. Poate să nu îţi ajungă şi 3 milioane pe zi. Câţi am, îmi ajung. Merg la ai mei, fac un duş, toaletă am aici", adaugă el.

Numeşte tot ceea ce i se întâmplă pe barcă, un mic antrenament, pentru ceea ce va fi o călătorie cu pânzele sus, la mii de kilometri depărtare de casă. Pe parcursul ei, e vizitat atât de prieteni, cât şi de familie. Tatăl lui Florin ne spune că „Dacă lui îi place, trebuie să vin şi eu cu el odată".

Pe drum spre locul de muncă sau spre şcoală, timişorenii îl privesc curioşi: „Foarte tare", „Aş face aşa ceva, dar mai degrabă într-o rulotă, în pădure, m-aş duce"

Cei care doresc să pornească pe Bega la cârma propriei ambarcaţiuni trebuie să se adreseze Oficiului de Căpitănie Timişoara. Aici se face înmatricularea ambarcaţiunilor de agrement, operaţiune care costă cel puţin 1.200 de lei. Până acum, aici s-au înregistrat 350 de ambarcaţiuni. Până la 1 martie, au fost eliberate 1.000 de permise de conducere, în prezent aşteptându-se o aprobare de la Bucureşti pentru reînceperea acestei activităţi.

Reporter: Manuela Strinu
Operator: George Ştefăniţă
Redactor: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri