România furată | Eroarea calculatorului românesc

Data publicării:
calculatoare vechi

La începutul anilor '80, în România existau zece fabrici mari care produceau calculatoare, memorii, componente, monitoare, imprimante și alte echipamente periferice. În plus, în fiecare judeţ funcţionau institute de tehnică de calcul, centre de cercetare şi întreprinderi pentru întreţinerea şi repararea calculatoarelor. Aici lucrau zeci de mii de specialişti. Iar studenţii la Matematică, Cibernetică sau Inginerie visau la un loc de muncă într-unul dintre aceste centre.

„Am fost printre primii care au vândut în China calculatoare de generaţia a treia, calculatoare Felix. Şi au venit grupuri mari de chinezi aici, care au fost pregătiţi ca ingineri de sistem”, îşi aminteşte Marius Guran, fost director adjunct al Institutului de Cercetare în Informatică.

România era al doilea producător de sisteme electronice de calcul din blocul comunist, după URSS. Calculatoarele românești produse de Întreprinderea de Calculatoare Electronice „Felix” ajungeau peste tot în Orientul Îndepărtat.

„Calculatoarele româneşti au fost folosite în academiile de ştiinţă, în universităţile, fabricile şi întreprinderile din China. Şi în ziua de astăzi oameni de ştiinţă din China îşi aduc aminte de calculatoarele româneşti Felix”, spune Xu Feihong, ambasadorul Republicii Populare Chineze la Bucureşti.

De implementarea lor la termocentrale şi uzinele metalurgice s-au ocupat tot români. După 1989, industria românească de hardware, recunoscută pe plan mondial, intră în declin în frunte cu Fabrica de Calculatoare Felix.

„Felix e un nume care a fost dat pentru a aminti de Dacia Felix. Dacia a rămas pentru automobile şi Felix pentru calculatoare. Dacia continuă să fie un trademark foarte bun. Din păcate, numele de Felix a dispărut în timp”, spune Vasile Baltac, fost ministru al Industriei Electrotehnice.

Cum s-a transformat o industrie în care statul a investit miliarde de dolari în ţintă pentru rechinii imobiliari, aflaţi astăzi, de la ora 20:00, într-un nou episod al campaniei „România Furată”.






Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri