Video Au început măsurătorile pe Canalul Bâstroe

Data actualizării: Data publicării:
canalul bastroe
Klaus Iohannis spune că până în prezent au fost făcute pe canalul Bâstroe doar lucrări de întreţinere, nu de adâncire. FOTO: Profimedia Images

Au început măsurătorile cerute de România după ce Ucraina a făcut lucrări care ar fi dublat adâncimea canalului Bâstroe. Acestea sunt necesare pentru a lămuri suspiciunile că Ucraina ar intenționa să folosească această cale pentru traficul cu nave de marfă. 

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioşteanu, a declarat la Digi24 că măsurătorile pe Canalul Bâstroe, cerute de autorităţile din România după informaţiile contradictorii privind eventuale lucrări de dragare realizate de partea ucraineană, au început vineri și se vor încheia sâmbătă. El spune că în decurs de 10 zile autoritățile vor avea interpretarea rezultatelor şi pe braţul Chilia şi pe celelalte braţe, Solomonov şi Canalul Bâstroe”.

„În aproximativ 10-12 zile vom avea interpretarea rezultatelor şi pe braţul Chilia şi pe celelalte braţe, Solomonov şi Canalul Bîstroe, şi vom fi edificaţi vizavi de ceea ce este în teren, din mal în mal, inclusiv pe toate zonele navigabile din partea ucraineană”, a explicat el.

Scrioşteanu a precizat că măsurătorile sunt făcute cu o navă pusă la dispoziţie de ucraineni, pe care sunt şi doi experţi din România care lucrează împreună cu un expert ucrainean. „Mâine în jurul prânzului după amiază se vor încheia aceste măsurători și sunt efectuate cu o navă pusă la dispoziție de partea ucraineană pe care sunt și doi experți din România, care împreună cu un expert ucrainean efectuează aceste măsurători, a spus secretarul de stat în Ministerul Transporturilor.

„După ce vom avea și interpretările, vom vedea dacă sunt măsuri de luat și care sunt acelea”, completează acesta.  

El a amintit că măsurătorile au fost solicitate de România la începutul lunii martie, printr-o scrisoare a Ministerului de Externe către partea ucraineană, „având în vedere comunicările părţii ucrainene care oarecum se contraziceau la acel moment şi a fost nevoie de aceste măsurători pentru a avea o bază de discuţie între cele două state”.

Autorităţile române şi cele ucrainene au convenit anterior, pe 3 martie, ca România să înceapă măsurătorile pe braţul Chilia şi canalul Bâstroe din 15 martie. Secretarul de stat din Ministerul Mediului Ionuţ Sorin Banciu, care a participat la discuţii în prima întâlnire tehnică referitoare la canalul Bâstroe, afirma că lucrările de întreţinere făcute au încetat de două săptămâni.

Referitor la adâncimea până la care s-au desfăşurat aceste lucrări, el preciza că, la discuţii, „nu s-a adresat această întrebare”. „Eu mă aştept să avem răspunsul cu adâncimile care există pe aceste canale (…). Nu ştiu dacă aceste măsurători pot identifica faptul că au fost dragări investiţionale sau lucrări de investiţii”, explica  Banciu. El arăta că data de 15 martie stabilită pentru începerea măsurătorilor „a fost propunerea colegilor de la AFDJ”.

 

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri