#Colectiv. Raportul privind infecțiile din spitale nu a ajuns în CSAT

Data publicării:
Health Authorities Seek Clues To EHEC Outbreak
Foto: Guliver/Getty Images

Raportul Ministerului Sănătăţii privind starea spitalelor şi situaţia infecţiilor nozocomiale nu a fost transmis Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Deşi problema infecţiilor din spitale a fost discutată de două ori în CSAT anul trecut, raportul care scoate la iveală probleme grave ale sistemului medical a zăcut timp de 10 luni într-un sertar.

Într-un răspuns pentru Digi24, CSAT arată că raportul nu a fost trimis de Ministerul Sănătății, deși problema a fost discutată de două ori la ședințele consiliului – prima dată în luna mai 2016, când a fost adoptată o hotărâre de consiliu care stabilea măsuri referitoare la norme, proceduri, control și laboratoare. Tot atunci s-a hotărât ca Guvernul României să inițieze și programe de instruire pentru personalul medical și să elaboreze un program de investiții pe termen lung.

Problema infecţiilor din spitale a ajuns din nou pe agenda CSAT în septembrie 2016, când Ministerul Sănătății a prezentat un raport privind implementarea planului de prevenire și combatere a infecţiilor și s-a stabilit atunci că s-au făcut pași importanți în zona reglementărilor, inclusiv pentru biocide.

Raportul care scoate la iveală probleme grave din sistemul medical și confirmă faptul că infecțiile luate din spitale au ucis mai mulți dintre pacienții răniți în incendiul de la Colectiv a fost elaborat în perioada în care ministru al Sănătății era Vlad Voiculescu. A fost finalizat în momentul în care conducerea ministerului s-a schimbat.

Digi24 a obținut raportul în exclusivitate și l-a făcut public. Deși Vlad Voiculescu spunea că raportul trebuia să fie la minister, succesorul său, Florian Bodog, spune că nu îl găsește.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri