Dosar penal pentru braconaj și uz nelegal de armă în cazul uciderii ursului Arthur

Data publicării:
Ursul Arthur la marginea pădurii.
Ursul Arthur. Foto: Agent Green

Procurorii fac cercetări într-un dosar penal în care sunt vizate fapte de braconaj și uz nelegal de armă în cazul uciderii ursului Arthur, considerat de activiștii de mediu cel mai mare urs brun care trăia în pădurile din România.

Dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc, în urma sesizării din oficiu a polițiștilor de la IPJ Covasna. Polițiștii s-au sesizat din oficiu în acest caz, ca urmare a apariției în spațiul public a informațiilor făcute publice de activiștii de mediu.

Citiți și: Cazul ursului Arthur. Agent Green: Trebuie să anulăm apetitul pentru trofee. Animalul trebuie distrus după ce a fost ucis

Polițiștii au deschis o investigație preliminară pentru braconaj și uz nelegal de arme.

Se fac cercetări cu privire la fapte, nefiind persoane aflate în vizorul anchetatorilor.

În cadrul anchetei urmează să se ridice documente privind aprobarea vânătorii și trofeul rezultat în urma vânătorii.

Citește și: Ursul Arthur și prințul care l-ar fi ucis au devenit celebri. Presa internațională relatează pe larg despre scandalul din România

Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat, la Digi24, că în acest caz avem de a face, cel mai probabil, cu o acțiune de braconaj. La scurt timp, ministrul Mediului Tanczos Barna și-a criticat „colegii care s-au antepronunțat”.

Tanczos Barna a declarat, într-o conferință de presă, că în acest moment sunt în curs două anchete și că nu vrea să se antepronunțe în cazul ursului ucis de un prinț din Austria. Ministrul susține că legislația nu prevede ca extragerea unui exemplar de urs să fie făcută doar de asociația de vânătoare care a primit derogare, astfel ajungându-se în situații în care anumite persoane să vâneze contra cost. Acesta a precizat că va propune îmbunătățirea legislației, astfel încât intevenția să se facă doar de asociația de vânătoare, iar autorizația să expire într-un timp scurt. 

Asociațiile Agent Green și VGT (Austria) acuză că un prinț din Austria a ucis cel mai mare urs din România, sub pretextul că elimină o ursoaică din Covasna, care face stricăciuni în gospodăriile localnicilor.

Prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein ar fi venit în România în luna martie, și, contra unei taxe de 7.000 de euro, și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna, susține asociația Agent Green. 

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri