20 de elevi din școlile militare au fost depistați cu SARS-CoV-2. Toate unitățile de învățământ au început cursurile „față în față”

Data publicării:
teste laborator
Foto: Inquam Photos / George Călin

20 de elevi din rândul celor peste 3.400 înscriși în liceele și școlile militare postliceale din țară au fost depistați cu SARS-CoV-2 înainte de începerea anului școlar, după ce Ministerul Apărării Naționale a decis să fie testați toți cursanții din unitățile de învățământ liceal și postliceal pe care le patronează.

Cinci dintre ei se află internați în spital, restul sunt asimptomatici.

Toate cazurile au fost depistate și confirmate înainte de începerea cursurilor, însă ar putea apărea și alte cazuri, pentru că nu toate rezultatele testelor efectuate sunt gata.

Toate unitățile de învățământ liceal și postliceal din cadrul Ministerului Apărării Naționale au început luni, 14 septembrie, cursurile, precizează Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat.

În cele cinci colegii militare naționale ( de Alba Iulia, Breaza, Câmpulung Moldovenesc, Constanța și Craiova) s-au prezentat la cursuri 2.232 de elevi, dintre care 600 sunt elevi în clasa a IX-a.

De asemenea, sunt peste 1.200 de elevi în școlile militare de maiştri militari şi subofiţeri, dintre care 770 sunt înscriși în anul I.

Ministerul Apărării Naționale a luat măsuri pentru testarea SARS-CoV-2 a tuturor elevilor la începerea cursurilor. Sosirea elevilor în unitățile școlare s-a realizat cu o săptămână înainte, etapizat, în zile diferite, în funcție de anii de studiu, în vederea evitării aglomerărilor. La sosirea acestora, au fost luate măsuri pentru testarea tuturor elevilor în vederea depistării virusului SARS-CoV-2.

Unde sunt elevii depistați pozitiv

Până la ora transmiterii comunicatului MApN, conform rezultatelor testărilor centralizate pe fiecare unitate școlară, situația epidemiologică se prezintă astfel:

  • Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța – doi elevi infectați, ambii internați în spital;
  • Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia – patru elevi infectați, asimptomatici, izolați la domiciliu;
  • Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza – cinci elevi infectați, asimptomatici, patru dintre ei aflați în izolare în spații special destinate în cadrul colegiului și unul aflat în izolare la domiciliu;
  • Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova - șase elevi infectați, asimptomatici, internați în spital, urmând a fi transferați pentru izolare în spații special destinate în cadrul colegiului;
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia” de la Boboc – un elev infectat, internat în spital;
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu" din Constanța – un elev infectat, internat în spital;
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri „Basarab I” din Pitești – un elev infectat, internat în spital.

Toate cazurile au fost depistate și confirmate înainte de începerea cursurilor, iar în urma anchetelor epidemiologice, contacții direcți ai elevilor confirmați ca pozitivi au fost carantinați în spații special destinate acestui scop în instituțiile militare de învățământ. Elevii confirmați ca infectați cu SARS-CoV-2, precum și cei aflați în carantină au acces la cursuri în format online, precizează MApN.

Școlile militare, în scenariu verde, dar sunt pregătite și pentru online

În toate instituțiile militare de învățământ au fost luate măsuri speciale în scopul diminuării riscului de îmbolnăvire a elevilor și membrilor corpului didactic și auxiliar. Au fost elaborate scenarii care se vor aplica în funcţie de situaţia epidemiologică generală, de particularităţile regionale şi de infrastructura și resursele umane ale fiecărei instituţii.

Având în vedere profilul militar și filiera vocațională a structurilor de învățământ ale MApN, forma de bază pentru desfășurarea cursurilor va fi sistemul de predare față în față, însă au fost pregătite și instalate echipamentele și platformele educaționale pentru învățământul online, care va fi adoptat în funcție de situația specifică din fiecare unitate de învățământ.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri