Sari la conținut

Elevii români au luat şase medalii la Olimpiada Internaţională de Chimie

Cea de- a 49-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie "Dimitri Mendeleev" s-a desfăşurat în perioada 3 - 10 mai, la Erevan, potrivit Mediafax.

Medaliile de aur au fost obţinute de Dumitru Călugăru (punctaj absolut), elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional "Tudor Vladimirescu" din Târgu Jiu, şi Andrei Iliescu, elev în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Amândoi au fost laureaţi cu aur şi la ediţia precedentă.

Medaliile de argint au intrat în posesia următorilor elevi: Paul Haidu-Gerea (clasa a X-a/ Colegiul Naţional "Mircea cel Bătrân" din Constanţa), Cristian Robert Râclea (clasa a XI-a/ Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" din Galaţi) şi Silvestru-Alexandru Big (clasa a XII-a/ Colegiul Naţional "Alexandru cel Bun" din Gura Humorului).

Medalia de bronz i-a revenit lui Tiberiu Alexandru Pană, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" din Ploieşti.

Competiţia presupune parcurgerea a trei probe, timp de cinci ore, dintre care două probe teoretice şi una practică/experimentală, toate cu grad de complexitate extrem de ridicat. Prima probă teoretică a cuprins opt probleme obligatorii, iar a doua a avut ca obiectiv rezolvarea unei probleme (la alegere dintr-un set de trei) pentru fiecare din cele cinci secţiuni incluse: chimie fizică, ştiinţele vieţii, chimie anorganică, chimie organică şi chimie analitică.

La această ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie "D. Mendeleev" au participat 95 de elevi din 15 ţări.