Profesorii anunță că nu vor participa la simularea evaluării naționale care începe luni. Reacția ministerului

Data actualizării: Data publicării:
profesori

Profesori din peste 1.000 de şcoli din ţară nu vor participa la simularea examenului de evaluare naţională, care începe mâine.

Această formă de protest vine ca o urmare a nemulţimirilor, anunţă cel mai mare sindicat din Educaţie.

Angajaţii cer ca majorarea salarială de la 1 martie să nu fie condiţionată de închiderea unor unităţi de învăţământ sau tăieri de sporuri. De asemenea, vor să obţină dreptul de a ieşi la pensie cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard, fără să le fi diminuat cuantumul pensiei.

Membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ au cerut şi boicotarea simulării examenului naţional de bacalaureat, din perioada 19-22 martie 2018.

MEN: Boicotul nu este o soluţie! Facem un apel la cadrele didactice, care tocmai au primit o creştere salarială, să nu îi afecteze pe elevi prin demersuri radicale

Ministerul Educaţiei le transmite sindicaliştilor care ameninţă cu boicotarea simulării Evaluării Naţionale că boicotul nu este o soluţie, făcând apel la cadrele didactice să nu îi afecteze pe elevi prin demersuri radicale şi reamintindu-le că tocmai au primit o mărire salarială de 20%.

„Boicotul nu este o soluţie! Facem un apel la cadrele didactice, care tocmai au primit o creştere salarială de 20%, începând cu 1 martie 2018, să nu îi afecteze pe elevi prin demersuri radicale. Aceştia se află în faţa primei lor simulări de examen, iar impactul emoţional asupra lor este unul puternic”, transmite ministerul.

De asemenea, ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, le reaminteşte reprezentanţilor sindicali că sunt în plin proces de renegociere a contractului colectiv de muncă şi, potrivit prevederilor acestuia, sindicatele s-au angajat să nu declanşeze conflicte de muncă.

Ca răspuns la revendicările sindicaliştilor, Ministerul Educaţiei Naţionale precizează că este în contact permanent cu sindicatele din învăţământ, iar deciziile luate vin în urma consultării directe cu liderii federaţiilor sindicale şi că şi Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptată cu o largă consultare a sindicatelor.

În ceea ce priveşte vârsta de pensionare, la nivelul Uniunii Europene se doreşte creşterea vârstei de pensionare, nu scăderea ei, răspune instituţia solicitării sindicaliştilor de a se putea pensiona cu 3 ani înintea împlinirii vârstei legale, fără ca aceasta să le afecteze nivelul pensiei.

„Tendinţa este confirmată chiar de profesorii care fac solicitări pentru a fi menţinuţi în activitate peste vârsta de pensionare”. argumentează MEN.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...