20.000 de câini vagabonzi din Bucureşti ar urma să fie sterilizaţi până la iarnă

Data publicării:
caine-1

20.000 de câini fără stăpân din Capitală ar urma să fie sterilizaţi până la iarnă, costurile operaţiunii ridicându-se la 700.000 de euro. Sterilizarea câinilor fără stăpân din Capitală s-a dovedit până acum un eşec, fapt recunoscut inclusiv de cei care se ocupă de program. Între timp, patrupedele continuă să muşte: anul trecut, 16.000 de locuitori ai Bucureştiului au fost muşcaţi de câinii comunitari.

S-au făcut foarte puţine raportat la masa critică de câini din Bucureşti. Trebuie tot timpul să sterilizăm mai mult decât rata lor de înlocuire naturală”, spune Răzvan Băncescu, coordonator de proiect în cadrul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor.

Municipalitatea va plăti 700.000 de euro în următorii doi ani pentru ca maidanezii să nu se mai poată înmulţi. Până la iarnă, peste 20.000 din cei 65.000 (statistica oficială) de câini ar trebui sterilizaţi, adică la fel de mulţi cât în ultimii trei ani la un loc.

Concomitent cu asta o să avem şi managementul câinilor agresivi din tot Bucureştiul”, arată coordonatorul Răzvan Băncescu.

Între timp, camera de gardă a Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” este etern aglomerată. 25-30 de persoane se prezintă zilnic cu muşcături de câine la Centrul Antirabic, 8000 de pacienţi fiind înregistraţi numai anul acesta, arată medicul primar Cătălin Apostolescu.

Potrivit datelor Institutului, anul trecut au fost muşcaţi cel puţin 16.000 de bucureşteni.

Astfel de incidente pot avea loc oricând şi oriunde, spun localnici şi turişti intervievaţi de reporterii Digi24. „Sunt sterilizaţi şi totuşi atacă. Nu cred că e o soluţie”, spune una dintre aceştia. „Ar trebui să nu mai fie lăsaţi pe străzi!”, spune şi o turistă din Sibiu.

De la începutul anului, la Sibiu, peste 330 de persoane au mers la doctor după ce au fost muşcate de câinii fără stăpân. Şapte victime au fost spitalizate din cauza rănilor. La Braşov, într-o singură săptămână din luna iunie au fost muşcate peste 100 de persoane, inclusiv turişti. La Oradea, în schimb, edilul Ilie Bolojan a încheiat o înţelegere cu primarii localităţilor din apropiere, incluzându-le în programul de recenzare şi sterilizare.




Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri