A cincea zi de proteste față de proiectul de la Roșia Montană. După ce au blocat Bdul Regina Elisabeta, manifestanţii au mers la Palatul Parlamentului

Data publicării:
protest-4

Actualizare ora 2:00 Manifestaţia, mutată în Piaţa Constituţiei, s-a încheiat.

A fost cea de-a cincea zi consecutiv în care mii de oameni manifestează în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, cerând retragerea proiectului de lege, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation şi interzicerea exploatărilor cu cianuri în România.

Actualizare ora 0:40 O parte din protestatari, circa 300, au plecat către Palatul Parlamentului, deblocând traficul pe Bulevardul Regina Elisabeta.

Actualizare ora 23:17 Bulevardul Regina Elisabeta din Bucureşti a fost din nou ocupat de protestatari, pe o porţiune de aproximativ 150 de metri. Peste 400 de oameni se află acum pe stradă, potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache.

Ora 21:00 Câteva sute de persoane s-au strâns și joi seara în centrul Capitalei, în Piața Universității, într-a cincea zi de proteste față de proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roșia Montană.

Ei scandează „Fără referendum!” şi „Uniţi, salvăm Roşia Montană!” şi agită pancarte cu mesaje printre care „Popor de oi, ieşiţi din casă, vă mănâncă lupii”, „Salvaţi-vă!” şi „Salvaţi Roşia Montană!”.

Câteva mii de persoane, majoritatea tineri, s-au adunat şi miercuri seară în Capitală, pentru a patra zi consecutiv, la fântâna Km 0 de la Universitate, pentru a protesta faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. Puţin după ora 23:00, s-au mutat pe Bdul Regina Elisabeta, unde au blocat circulaţia. Au părăsit spaţiul abia începând cu ora 2.

Proteste au mai avut loc azi și la Brașov și Sibiu.

Din mijlocul protestatarilor a transmis în direct jurnalistul Digi24, Laurenţiu Rădulescu.

Adversarii proiectului Roşia Montană manifestează în faţa sediului UNESCO.

În faţa sediului UNESCO din Paris s-au strâns cel puţin 200 de persoane, într-un miting de protest faţă de proiectul Roşia Montană.

Din capitala Franțeia transmis o corespondență telefonică Mădălina Alexe, jurnalistă care lucrează la Paris şi care se afla printre manifestanţi.

Și românii din Montreal, Canada, au anunțat că organizează mâine un protest împotriva proiectului de la Roșia Montană, relatează site-ului stiridemontreal.

Proiectul de lege propus de Guvern care prevede începerea exploatării la Roşia Montană este în mare parte neconstituţional. Concluzia este a experţilor Ministerului Justiţiei care avertizează că, dacă proiectul guvernului va trece de Parlament, statul poate pierde controlul proiectului aurifer. Actul normativ, aflat acum la Senat, este un document plin de confuzii juridice şi excepţii de la legile în vigoare, care fac statul simplu martor la situaţia de la Roşia Montană, susţin specialiştii, în documentul publicat de Digi24.

„Eu eram obligat, conform legii, și încerc să explic celor care vor să mă audă, că în conformitate cu legea actuală, eu trebuia să dau aviz și sa pornească proiectul Roșia Montană. Ei au îndeplinit toate condițiile cerute de lege. Tocmai pentru că am considerat că nu e bine să fac acest lucru, am trimis legea în Parlament ca să fie o dezbatere reală. Asta e situația și din acest motiv, dacă nu făceam absolut nimic, urma să plăteasc nu știu câte miliarde despăgubiri firmei respective. Or, eu nu vreau să plătesc din banii dumneavoastră, din banii contribuabilului despăgubiri pentru niște contracte semnate din 1998 încoace”, a spus azi premierul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri