Avioanele şi elicopterele Ministerului Apărării, incluse în sistemul de urgenţă şi salvare

Data publicării:
c-27j-spartan-romanian-air-force

„Printr-o colaborare care era greu de anticipat între Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne şi medicii din acest concept integrat, avem realmente una dintre ţările europene cele mai avansate din punct de vedere al capacităţii noastre de a inteveni în situaţii de urgenţă, de a acorda ajutor medical, de a salva vieţi omeneşti”, a declarat premierul Victor Ponta, cu prilejul sosirii în ţară a unei noi aeronave de transport curier Spartan.

Astfel, şase avioane de transport CJ27 Spartan, două avioane Hercules dar şi elicopterele Puma Socat ar putea deveni oficial parte a sistemului de urgenţă şi salvare.

„Este corect să folosim astfel de mijloace, dacă le avem la dispoziţie, pentru a salva viaţa unui om oricând este nevoie şi fără să considerăm că dacă este militar înseamnă că nu poate fi folosit pentru civil”, a spus medicul Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Militarii ar putea fi implicaţi oficial în sistemul de urgenţă după ce două accidente s-au produs în afara graniţelor ţării în care au fost răniţi români. Cel mai grav dintre acestea este cel din Muntenegru. Atunci trei avioane militare au adus acasă răniţii, persoanele decedate şi au transportat comisia medicală în Podgoriţa.

Prin această colaborare, salvatorii ar putea avea la dispoziţie flota aeriană a Ministerului Apărării. În acest moment, Forţele Aeriene ale Ministerului Apărării au în dotare opt avioane de transport şi peste 30 de elicoptere.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri