Cum funcționează tahograful, „cutia neagră” a autocarelor

Data publicării:
tahograf

Tahograful unui autocar este amplasat în bordul vehiculului, la îndemâna şoferului. Este legat la cutia de viteză, iar prin senzori înregistrează viteza de deplasare a maşinii. Cel mai modern sistem costă 700 de euro, fără TVA. Nu preţul, ci rolul acestuia îl face însă vital pentru tranportul rutier.

Ce este cutia neagră pentru avioane este tahograful pentru camioane, autobuze şi autocare. Sistemul înregistrează activitatea maşinii şi a şoferului. Mai exact, se înregistrează orele de condus, orele de staţionare şi timpul de odihnă a şoferului.

Sistemul tahograf poate fi accesat cu patru tipuri de card: de şofer, de companie, de service şi de control. Cel mai important este cardul şoferului.

Pe cardul de şofer lasă tahograful date: viteză, kilometri şi activitate. Obligatoriu, la 28 de zile, cardul de şofer trebuie descărcat, prin lege, iar memoria aparatului tahograf din trei în trei luni de zile”, a afirmat Tudor Ioan Benone, director zonal Tachonan.

În România, toate maşinile de transport înmatriculate sau fabricate după 1 ianuarie 2007 trebuie să aibă tahograf digital. Aşa cere Uniunea Europeană. Însă legea nu este respectată de toţi. Şoferii inventivi au găsit modalităţi de a păcăli sistemul. Doar cele mai noi aparate înregistrează inclusiv tentativele de fraudare.

Chiar dacă şoferul pune magnetul acolo să nu înregistreze, el ia din GPS date, lucrează în continuare, dar totodată se înregistrează şi pe card şi în aparatul tahograf că el a încercat să manipuleze acest aparat tahograf”, a mai explicat Tudor Ioan Benone.

Cele mai tentate să fenteze aparatul sunt tocmai companiile de transport de persoane, pentru că, în acest domeniu, regulile sunt şi mai stricte.

Programul de lucru al unui şofer e: 9 ore pe zi, 4 ore jumătate cu 4 ore jumătate, 45 de minute minim pauză, dar trebuie să mai aibă obligatoriu 9 ore de staţionare, de repaos total până se închide cardul sau ziua la 24 de ore”, a mai spus directorul zonal de la Tachonan.

În România sunt înregistrate 4.900 de firme de transport persoane: 11.800 de autocare şi 15.400 de microbuze. În total, aproape 86.000 de şoferi au primit până acum atestate pentru transportul de persoane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri