Sari la conținut

Furt la Loteria Naţională. Hoții au dispărut cu o plasmă care cântărește de zeci de kilograme

Spargerea a avut loc luni, în toiul nopţii. Hoţii n-au fost intimidaţi nici de sistemul de securitate, nici de faptul că sediul Loteriei este chiar la kilometrul zero al Capitalei.

Hoţii au avut nevoie de doar câteva minute pentru a intra în sediu şi a dispărea cu plasma grea de câteva zeci de kilograme. Spargerea a avut loc în ciuda faptului că Loteria Română e păzită, sunt instalate sisteme de alarmă şi camere video de supraveghere.

Angajaţii Loteriei au descoperit furtul a doua zi. Paznicii nu au ştiut cum să explice ce s-a întâmplat.

Discuție reporter - Dan Ionescu, directorul adjunct al Shelter Security:

Reporter: Firma Shelter are oameni angajaţi care sunt la intrare şi păzesc intrările în Loterie?

Dan Ionescu: Da. Există şi alte ieşiri din acea clădire, în afară de cele păzite de oamenii noştri.

Reporter: Celelalte ieşiri din sediul central unde s-a produs furtul de către cine sunt păzite?

Dan Ionescu: Nu cunosc.

Firma Shelter Security asigură paza instituţiei de patru ani şi a primit pentru serviciile sale peste 16 milioane de euro. Societatea susţine însă că nu are în atribuţii paza întregii clădiri.

„Acolo unde sunt angajaţii noştri sunt camere video care înregisterază non-stop. Dacă s-ar fi ieşit pe la angajaţii noştri, acea plasmă despre care vorbiţi s-ar fi văzut clar pe camere”, spune Dan Ionescu.

Conducerea Loteriei recunoaşte furtul.

„Confirmăm faptul că din sediul central al C.N. „Loteria Română" S.A. a dispărut o plasmă care se afla pe unul din holurile instituţiei. La acest moment C.N. „Loteria Romana" S.A. şi-a recuperat prejudiciul”, se arată într-un comunicat al instituției.

Reprezentanţii Loteriei nu au vrut să ofere detalii, până la.încheierea anchetei.

„S-a depus o sesizare, o plângere la Poliţie (...) S-a început urmărirea penală in rem faţă de autori necunoscuţi. Se efectuează cercetări de către poliţie în vederea identificării. Probabil că există paznici, camere, o să vedem”, a spus Elena Mandache, procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului.

Contractele dintre Loteria Naţională şi Shelter Securyty au fost încheiate în 2010 şi 2011. Curtea de Conturi a găsit mai multe nereguli cu privirea la modul de atribuire al acestora.