Sari la conținut

Guvernul îl acuză pe Traian Băsescu că a dezinformat „făţiş” în problema certificatelor verzi

Potrivit Executivului, efectul acestei blocări este creşterea facturilor la energie electrică.

„Traian Băsescu a dezinformat opinia publică pe subiectul OUG privind certificatele verzi. Legea a fost votată de Parlament, dar a fost blocată de preşedinte, efectul fiind creşterea facturilor la energie electrică. Pe subiectul OUG 57/2013 privind producerea energiei din surse regenerabile, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a dezinformat în direct, făţiş, voit şi într-un mod iresponsabil opinia publică! Îl invităm pe domnul preşedinte Traian Băsescu să spună românilor adevărul, anume că Legea pentru aprobarea OUG 57/2013 a fost adoptată pe 17 decembrie 2013 de către Camera Deputaţilor, fiind transmisă spre promulgare pe 19 decembrie 2013. Ulterior, preşedintele României a cerut Parlamentului reexaminarea reglementării, această solicitare fiind respinsă de cele două camere în luna februarie a acestui an”, se arată în comunicatul Guvernului, citat de Mediafax.

Aceeași sursă mai transmite că, marţi seara, preşedintele a dezinformat media şi cetăţenii României, spunând că, din informaţiile sale, legea nu a fost votată în Parlament, în contextul în care chiar el a cerut reexaminarea acesteia, după ce a fost votată în cele două camere.

Guvernul arată că legea a trecut deja de votul Parlamentului, de două ori, ultima dată pe 26 februarie, fiind în prezent trimisă de Traian Basescu la Curtea Constituţională într-o nouă încercare de blocare.

„Cerem de urgenţă ca Traian Băsescu să înceteze cu acest blocaj, pentru ca legea să fie promulgată cât mai repede de către preşedintele României. Îi amintim domnului Traian Băsescu faptul că, prin această lege, Guvernul intenţionează reducerea numărului de certificate verzi şi, implicit, stoparea creşterii preţului la energia destinată cetăţenilor României şi industriei naţionale. Prin acest refuz şi blocaj iresponsabil, Traian Băsescu transmite, practic, cetăţenilor români şi reprezentaţilor industriei că nu doreşte ca aceştia să aibă facturi reduse la energie electrică”, mai transmite Guvernul.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că Legea certificatelor verzi este în Parlament şi a fost retrimisă pentru că trebuia să vină un aviz de la Comisia Europeană, precizând că nu are nimic împotrivă să fie promulgată imediat ce sunt îndeplinite toate procedurile.

„Este retrimisă la Parlament pentru că trebuia să vină un aviz de la Comisia Europeană. Vă asigur că nu am nimic împotrivă să fie promulgată imediat ce îndepinim toate procedurile, pentru ca România să nu se mai aleagă cu un infrigement”, a spus şeful statului.