Iohannis: „Dosarul Revoluției nu are un deznodământ. Pătează memoria celor care au luptat și și-au dat viața pentru libertate”

Data publicării:
klaus iohannis face declaratii
Iohannis spune că „ororile comunismului nu trebuie să fie date uitării odată cu trecerea timpului”. FOTO: Inquam Photos/ Sabin Cîrstoveanu

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis vineri, cu ocazia Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății, că „ororile comunismului nu trebuie să fie date uitării odată cu trecerea timpului”, adăugând că „sunt necesare eforturi constante la nivelul autorităților, al societății civile și al cetățenilor deopotrivă pentru a combate eficient manifestările nedemocratice”. Șeful statului a mai explicat că Dosarul Revoluției nu are încă un deznodământ, iar această situație pătează memoria celor care au luptat și și-au dat viața pentru libertatea noastră.

„Revoluția din Decembrie 1989 reprezintă momentul în care aspirația de zeci de ani a românilor pentru libertate a reușit să doboare comunismul, dezvăluindu-i barbaria în fața întregii lumi. Regimul comunist a însemnat frică, înfometare, deziluzie, cenzură, dispreț total pentru viață și demnitate, minciună și teroare. În Decembrie 1989, românii au reușit să învingă acest monstru care îi ținuse timp de patru decenii și jumătate în beznă socială, economică și intelectuală. Această lungă perioadă de suferință însă a generat o energie uriașă, care a fost transpusă în curaj, hotărâre și putere, dorința de libertate fiind, pentru foarte mulți români, mai presus decât propria lor viață”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a îndemnat „să nu îi uităm niciodată pe eroii care s-au opus dictaturii pentru a reda întregii națiuni române drepturile și libertățile de care a fost privată atâtea decenii”, pentru că  „datorită lor, generațiile care au urmat anului 1989 s-au născut și au crescut în democrație, ferite de cruzimea totalitarismelor”.

Iohannis spune că „ororile comunismului nu trebuie să fie date uitării odată cu trecerea timpului”

„Ororile comunismului, deși sunt dificil de rememorat sau chiar imposibil de imaginat pentru cei tineri, nu trebuie să fie date uitării odată cu trecerea timpului. Este esențial ca tinerele generații să cunoască și să înțeleagă adevărata amploare a dramelor și a suferințelor îndurate de români până acum trei decenii și jumătate. Provocările extrem de complexe din prezent scot în evidență anumite fragilități și vulnerabilități ale regimurilor democratice, ceea ce poate genera un sentiment de nostalgie cu privire la perioada comunistă. Impactul actualelor crize succesive, amenințările generate de conflictele militare, unele chiar în apropierea granițelor noastre, generează frustrări și resentimente care fac ca trecutul să capete valențe pozitive pe care nu le-a avut în realitate”, a mai spus el.

De asemenea, președintele a explicat că „nu putem permite ca trecerea timpului să dea naștere unei false cosmetizări a trecutului comunist, care trebuie păstrat în memoria colectivă exact așa cum a fost, dur și detestabil” și că „doar în acest mod putem proteja tot ce am reușit să construim în acești ani de democrație”.

„Că nu avem ce regreta din regimul zdrobit în decembrie 1989 stau mărturie crucile de la Sighet ori Aiud, gratiile de la Pitești sau Jilava, viețile frânte abrupt de dictatură, lacrimile mamelor care-și plâng copiii în Cimitirele Eroilor Revoluției. Libertatea pe care suntem datori să o prețuim a izvorât din suferințele țăranilor colectivizați cu forța, din chinurile celor din beciurile Securității și din rugăciunile milioanelor de oameni privați de cele mai elementare condiții de trai în iernile reci ale comunismului. Apărarea democrației în fiecare zi este cel mai potrivit mod de a onora memoria celor care au visat o Românie europeană, prin valori și prosperitate, și au pătimit pentru acest ideal”, a mai spus șeful statului.

Sunt necesare eforturi constante la nivelul autorităților, al societății civile și al cetățenilor deopotrivă pentru a combate eficient manifestările nedemocratice. Indiferența și lipsa de acțiune în fața amenințării populismului și a extremismului sunt un real pericol pentru orice societate democratică, potrivit președintelui.

„Instituții puternic atașate statului de drept, respectării legii și protejării cetățenilor nu sunt doar idealuri și așteptări legitime, ci drepturi pe care le-au câștigat românii pentru români”, a mai adăugat el.

Președintele spune că cele patru runde de alegeri de anul viitor reprezintă un veritabil exercițiu democratic

Totodată, a reamintit că Dosarul Revoluției nu are încă un deznodământ, iar această situație pătează memoria celor care au luptat și și-au dat viața pentru libertatea noastră, adăugând că până când justiția nu va fi înfăptuită, în lipsa unei concluzii clare și concise asupra vinovaților și a asumării răspunderii față de victime, nu putem discuta despre deplina reconciliere cu trecutul dureros.

„Cele patru runde de alegeri de anul viitor reprezintă un veritabil exercițiu democratic. În urmă cu 34 de ani, fii și fiice, frați, surori, părinți, bunici și prieteni și-au pierdut viața în luptele crâncene pentru a câștiga libertăți și drepturi, inclusiv acela de a vota. Datorită jertfei lor supreme, astăzi avem posibilitatea de a participa activ și fără constrângeri la procesul democratic. Exercitarea dreptului de vot este o datorie față de memoria celor care și-au riscat propriile vieți pentru idealurile naționale, dar și o responsabilitate pentru asigurarea unui viitor prosper pentru țara noastră. Să nu uităm niciodată sângele vărsat la Revoluție și să onorăm întotdeauna sacrificiul făcut în numele libertății!”, a conchis Klaus Iohannis.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri