Legea picnicului e în vigoare de mai bine de un an, dar spațiile amenajate pentru grătare sunt inexistente sau insuficiente

Data publicării:
PICNIC -Mediafax Foto-Remus Suciu 1

Comisarii de la Garda Națională de Mediu prevăd amenzi între 200 și 5.000 de lei pentru cei care fac grătare în locuri neamaneajate. Cu toate acestea, nu toate primăriile din țară au amenajat astfel de locuri.

De exemplu, la Brașov, primăria municipiului a organizat patru zone dotate cu 160 de mese și 100 de vetre de foc, la o populație de aproximativ 253.000 de oameni. Însă, comisarii Gărzii de mediu nu au dat nicio amendă pentru că locurile nu sunt suficiente, oamenii primind doar avertismente.

București, capitala fără grătare „legale”

Cu o populaţie de două milioane de locuitori, Capitala are doar câteva locuri amenajate pentru grătare şi picnicuri. Aşa se face că cei care vor să petreacă o zi în natură, departe de forfota oraşului, trebuie să plece de acasă cu noaptea în cap ca să prindă un loc de grătar.

Spațiul amenajat în zona localității Mogoșoaia a devenit un loc preferat de bucureșteni, dar și de localnicii din zonă. Administratorii complexului au construit șapte grătare de dimensiuni mari și să amenajeze, așa cum prevede legea, spații unde oamenii să poată să facă grătarul. Cei care aleg să vină aici primesc și saci menajeri pentru a aduna resturile și pentru a lăsa locul exact așa cum l-au găsit. Acesta este unul dinte puținele locuri din preajma Bucureștiului amenajate legal.

Legea care a intrat în vigoare în martie 2012 spune că aceste activități sunt interzise în locurile în care nu sunt spații special amenajate.

Timișoara. Spațiu pentru grătare, amenajat doar în acte

Timişoara, Pădurea Verde. Locul tradiţional pentru grătare al orăşenilor dornici de un prânz în aer liber la sfârşit de săptămână. La orele amiezii, mititeii sfârâie pe jar, iar de respirat, doar fum. Focul se face lângă pădure, iar spatiul nu e amenajat decât în acte.

Chiar dacă oamenii se plâng de mizerie, pentru autorități totul pare să fie lună.

Există în Timișoara trei astfel de locații, însă nu au existat nereguli, fapt pentru care nu s-au aplicat sancțiuni contravenționale”, a susținut Nicoleta Popa, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Timișoara.

Un alt loc de întâlnire al amatorilor de grătare este pe plaja râului Timiș, în comuna Șag. Problemele sunt aceleaşi. Cu toate acestea, comisarii Gărzii de Mediu au venit pentru prima dată în control în acest an.

În loc să-i amendeze pe cei prinşi că făceau focul în loc nepermis, comisarii s-au mulţumit să le dea sfaturi. Primarul știe de probleme, dar se mobilizează greu.

Să fie primarul paznic la fiecare cetățean care face un grătar și iese la iarbă verde? Păi nu doar primarul să amendeze, că primarul e primar nu mițian. Noi dacă îi amendăm, tot noi trebuie să recuperăm amenzile”, a declarat Venus Oprea, primarul comunei Șag.

Alba, grătare pe malurile râurilor

Un alt judeţ, aceeaşi situaţie. În Alba, la fiecare sfârşit de săptămână, zeci de oameni ies nestingheriţi la un grătar pe malurile râurilor.

Oamenii spun că nu se tem de amenzi, mai ales că în ultimul an nu a fost dată niciuna.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri