Monumente istorice în paragină. Edificiul Roman cu Mozaic de la Constanţa riscă să fie şters de pe harta turistică

Data publicării:
arheologie istorie muzeu

Palatul Administrativ din Craiova a fost construit în urmă cu 100 de ani. Autorităţile nici nu-şi mai amintesc când s-a făcut ultima reabilitare a clădirii. A fost cândva, înainte de 89. Abia după ce a început să plouă în birourile instituţiei, prefectul a căutat soluţii pentru repararea acoperişului.

Palatul Administrativ are un studiu de fezabilitate în valoare de 10 milioane de euro care este trimis la Bucureşti. Încercăm în momentul de faţă să îl transferăm în proprietatea Consiliului Judeţean care dispune de fonduri şi poate accesa fonduri europene”, spune Marius Deca, prefectul judeţului Dolj.

În aceeaşi situţia este şi clădirea care găzduieşte Colegiul Carol I, ridicată tot în urmă cu 100 de ani. De pe băncile acestei şcoli au ieşit personalităţi precum Nicolae Titulescu, Theodor Aman, Traian Demetrescu, dar şi actorul Amza Pellea.

Autorităţile au reuşit să atragă fonduri de la Banca Mondială pentru reabilitarea clădirii istorice.

În total, din cele 45 de monumente câte există în Dolj, doar 17 sunt în stare bună.

Într-un alt colţ al ţării, la Constanţa, un simbol pentru istoria cetăţii are nevoie urgentă de reparaţii - Edificiul Roman cu Mozaic.

Muzeografii avertizează că structura de rezistenţă este atât de afectată, încât turiştii veniţi în vizită sunt în pericol.

Din anii 60-70 nu s-au mai făcut investiţi serioase, spune Traian Cliante, director adjunct Muzeu de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Muzeografii spun că pentru reabilitarea edificiului au nevoie de 10 milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri