Proteste în Capitală. Jandarmii au făcut scut uman în jurul Guvernului

Data publicării:
jandarmi scut uman

Actualizare 23.35. O dubă a Jandarmeriei, care plecase din zona protestului de la Universitate, a lovit un taxi la intersecţia bulevardului Mihail Kogălniceanu cu strada Vasile Pârvan. Şoferul taxiului şi clienta sa au fost răniţi, aceştia fiind transportaţi la spital de un echipaj SMURD.

Potrivit martorilor oculari, accidentul s-ar fi produs din cauză că şoferul dubei nu a acordat prioritare taxiului în intersecţie. Acesta s-a ales cu dosar penal pentru vătămare corporală.

Actualizare 22.45. Protestul a luat sfârşit, ultimii manifestanţi aflaţi în rondul de la Universitate au părăsind zona.

Traficul rutier a fost reluat atât pe bulevardul Nicolae Bălcescu, cât şi pe Regina Elisabeta.

Actualizare 22:10: Cele câteva zeci de persoane care au mai rămas în Piața Universității s-au așezat pe jos.

Pot să vă servesc cu o bomboană? E ziua mea. O puteţi mânca după, dacă credeţi că vă fac rău. O mâncaţi după ce cade Guvernul”, s-a adresat un bărbat unui jandarm.

Protestatarii au fost întâmpinaţi în Piaţa Victoriei de 6.000 de jandarmi, dublu faţă de numărul lor. Forţele de ordine au format un scut în jurul Executivului, pentru a înnăbuşi orice tentativă a oamenilor de a lua cu asalt clădirea. În marşul lor către Guvern, protestatarii au blocat din nou circulaţia principalelor bulevarde din centrul Capitalei.

„Haideţi, că este loc. Uitaţi-vă cât loc este. Putem să mai câştigăm zece metri ca să dăm drumul la circulaţie. Ambiţia asta nu va câştiga nimic niciodată bun”, s-a adresat negociatorul oamenilor.

Înarmaţi cu steaguri tricolore şi cu mesaje anti-sistem, manifestanţii s-au adunat iniţial la kilometrul 0 din Piața Universității.

Uniţi, salvăm toată România! Uniţi, salvăm toată România! Solidaritate! Solidaritate! Solidaritate!”, au strigat mii de oameni.

Întrebat cum e România 24 de ani de la Revoluție, un bărbat a răspuns cu lacrimi în ochi: „La fel. La fel. Suntem dezamăgiți, suntem dezamăgiți că ne creștem copiii ca să plece din ţară.”



Actualizare 21:20: Un dispozitiv impresionant de jandarmi apără Ministerul de Interne, locul de unde în urmă cu 24 de ani Ceaușescu și-a rostit ultimul discurs.

Foto: facebook.com/unitisalvam

Actualizare 20:50: Oamenii au părăsit Piața Victoriei și au ajuns în fața Ministerului de Interne. Protestatarii huiduiesc jandarmii: „Uite-le, uite-le, uite vagaboandele!”.

În Piața Revoluției, oamenii au fost întâmpinaţi de un cordon de jandarmi şi de maşini dotate cu turnuri cu apă. Un bărbat cu un tricolor pe umeri s-a urcat pe o mașină a Jandarmeriei. Traficul pe Calea Victoriei este blocat.

Actualizare 20:00: Manifestanții au ajuns în Piața Victoriei. Jandarmii au făcut un cordon în jurul Guvernului, de asemenea au ieșit și scutierii. Până acum protestul a fost pașnic și nu s-au înregistrat evenimente majore. Traficul în această zonă este blocat.

Se strigă „Demisia!”, „Victor Ponta de Crăciun este porcul cel mai bun!”, „Să vină elicopterul să plece premierul!” și „Jandarmeria apără hoția!”.

La protest s-au alăturat și câțiva suporteri, potrivit corespondentului Digi24 ar fi vorba de zece fani ai echipelor de fotbal.

Actualizare 19:50: Mulțimea de oameni începe să ajungă în Piața Victoriei.

Actualizare 19:45: Manifestanții au ajuns în Piața Romană. Este de așteptat ca numărul lor să crească pe măsură ce marșul ajung în Piața Victoriei, unde sute de jandarmi au făcut scut în jurul Guvernului.

Actualizare 19:00: După un moment de reculegere în amintirea celor căzuți la Revoluție, oamenii au plecat în marș către sediul Guvernului, pe bulevardul Magheru. Jandarmii nu i-au blocat pe manifestanți. Potrivit celor prezenți, la marș participă 2-3.000 de oameni.


Oamenii sunt împrăștiați în toată zona Pieței Universității, la fântâni și la troița ridicată în memoria celor care au murit în Revoluția din decembrie 1989.

Sunt mai multe grupuri de protestatari care s-au unit în această seară. Sunt prezenți cei care manifestează împotriva exploatării și explorării de la Roșia Montană și a gazelor de șist de la Pungești, cei nemulțumiți de schimbările aduse la Codul Penal, dar și revoluționari.

Manifestanții au steaguri tricolore și pancarte pe care scrie „Țara Moților cere demisia Guvernului”, „Timișoara • 8” sau „România, frumoasa adormită”. Ei strigă „Păcat, păcat de sângele vărsat!”, „Solidaritate!”, „Singura soluție înc-o revoluție!”, „Jos Băsescu, Ponta și Antonescu” și „Roșia și Pungești, două inimi românești!”. De asemenea, oamenii aprind lumânări în memoria persoanelor ucise la Revoluție.

La fața locului sunt și câteva sute de jandarmi.

Mihail Neamțu, președintele partidului Noua Republică, a sosit în piață, dar a fost alungat de protestatari în scurt timp, potrivit lui Vlad Ursulean, de la Casa Jurnalistului.

În jurul orei 18.00, protestatarii au intrat pe carosabil, blocând circulaţia pe bulevardul Nicolae Bălcescu. În zonă se află şi poliţişti de la Rutieră, informează Mediafax.

La baza protestelor din acest sfârşit de săptămână a stat un manifest distribuit pe reţelele de socializare. Intitulat „Declaraţia de la Bucureşti. 21 decembrie 2013”, documentul conţine toate revendicările protestatarilor. Printre acestea se numără demisia Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu, renunţarea la modificările aduse Codului Penal, dar şi interzicerea exploatării cu cianuri a minei de la Roşia Montană. Unii manifestanţi au aprins lumânări şi au depus coroane de flori în Piaţa Revoluţiei, în memoria eroilor din decembrie 1989.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri