RAPORT DE ȚARĂ. Judeţul Dolj a câștigat duelul cu județul Olt

Data publicării:
22032013 20suciu-56378

Pe lângă vot, a existat și o evaluare a celor două județe, făcută de un juriu special, găzduit de Dan Suciu, în studioul Digi24 de la Bucureşti. Doljul a primit, la sfârșitul emisiunii, trei note de 7, iar Oltul - o notă de șapte și două de șase. Scorul final la puncte a fost de 64-59 în favoarea Doljului.

Puteţi urmări confruntarea judeţelor din cadrul campaniei „Raport de ţară” în fiecare vineri.între orele 19:30 şi 22:00, pe Digi24 şi Digi24.ro. Săptămâna viitoare vor intra în competiție județele Timiș și Arad.

Felicia Filip: „Mereu cu gândul acasă”

Soprana Felicia Filip vine la rândul său ca ambasador al oraşului său natal, Slatina. Se întoarce mereu cu drag acasă, în locurile dragi: „Vechea Şcoală de Muzică din Slatina, Şcoala Generală nr. 1, Lupeni se chema, care şi acum există. Liceul Radu Greceanu, unde ne desfăşuram foarte des serbările şcolare şi mă întâlneam cu colegii pe scenă şi eram admiraţi şi aplaudaţi. Există un loc în care ştiu că a copilărit Ion Minulescu, sau că şi-a petrecut vacanţele dacă vreţi... De asemenea, Nicolae Titulescu. Slatina este locul în care s-a născut Eugen Ionescu, părintele teatrului absurd.

Mai sunt partea veche a oraşului, care a început să se reconstruiască, parcul orăşenesc, există de asemenea Banca Naţională din Slatina, o clădire de patrimoniu. Există, bineînţeles, acele clădiri de la şosea, de la Alro Slatina, pentru că tatăl meu a lucrat acolo, şi mama mea. Sigur, îmi petreceam foarte puţin timp în biroul tatălui meu, dar exista momentul, păstrez şi acum amintirea cum mergeam în acea clădire care mi se părea imensă şi ştiam cât este de importantă Uzina de Aluminiu, cum se chema atunci”, povesteşte soprana.

Tudor Gheorghe: Vor fi diverse certuri pe regionalizare

Compozitorul și actorul Tudor Gheorghe a mărturisit că ar fi putut schimba scena de artist cu scena politică. „Trei partide mi-au solicitat prezența pe băncile parlamentului. Le-am spus că ceea ce fac eu e mai important decât să îmi pierd vremea”, a spus el, precizând că ar prefera un parlament cu 300 de membri.

Reîmpărțirea administrativă o ia ca pe un dat: „Dacă așa trebuie să se facă regionalizarea, dacă așa ne-au dat ordin șefii ăia care o dirijează în toate domeniile...va trebui să o facem și pe asta. Sigur că aici sunt interese, vor fi diverse certuri. Dar probabil că vor fi oameni deștepți care vor reuși să facă ce trebuie”.

„Politicienii de azi nu pun mai presus de interesele lor interesele țării”, a mai spus Tudor Gheorghe.

Marius Oprescu, preşedintele CJ Olt: „Craiova poate fi capitală, dar guvernatorul îl dăm noi!”

Marius Oprescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt, este născut în Piatra Olt şi a venit în studioul de la Slatina alături de gazda Digi24, Sanda Nicola. „Craiova poate fi capitală, dar guvernatorul îl dăm noi!”, spune cu mândrie oficialul, amintind numele lui Paul Stănescu în acest context, preşedintele aceluiaşi CJ. Marius Oprescu subliniază succesul judeţului datorat investiţiei Ford, care a dus la înfiinţarea altor firme care colaborează în prezent cu compania constructoare de automobile.

Dintre reuşitele la nivelul infrastructurii atât de necesare industriei, 88 de kilometri de drum au fost reabilitaţi cu bani europeni, afirmă Marius Oprescu. El crede că regionalizarea trebuie realizată concomitent cu descentralizarea, aşa încât primăriile să poate ajunge mai uşor la banii europeni.

Lia Olguţa Vasilescu: „Ies la suprafaţă locurile de muncă din economia neagră”

Lia OlguţaVasilescu,primarul Craiovei, şiMihai Fifor, senator PSD Dolj şi secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, sunt invitaţii lui Cosmin Prelipceanu la Craiova. Oraşul „este cel mai dezvoltat din punct de vedere economic, cu toate că numărul de şomeri este foarte mare”, recunoaşte Lia Olguţa Vasilescu. „Dar scade. Ies la suprafaţă locurile de muncă din economia neagră”, precizează primarul din Bănie.

Lia Olguţa Vasilescu mai subliniază că, în ceea ce priveşte infrastructura din judeţ,autostrada estepiatra de încercare a acestui guvern”, dar şi principala cerinţă a investitorilor străini, inclusiv a unuia din China, care vrea să deschidă în zonă un parc industrial.

Gică Popescu: „Noi, oltenii, ne asemănăm la temperament cu argentinienii”

Craiova este susținută de fostul fotbalist Gică Popescu, liderul Universității Craiova și apoi al formației FC Barcelona. Născut la Calafat, el a decis acum câțiva ani să deschidă o școală de fotbal în capitala Băniei. „Este o zonă unde sunt foarte multe talente și un spirit combativ. Noi, oltenii, ne asemănăm la temperament cu argentinienii”, spune Gică Popescu.

Acesta recunoaște însă că „zona a rămas puțin în urmă, lumea este foarte săracă”, dar este convins că orașul Craiova își va reveni.

Notele juriului

Juriul format dinVintilă Mihăilescu(sociolog, profesor universitar, şeful Catedrei de Sociologie din cadrul SNSPA),Septimius Pârvu(director adjunct al Asociaţiei Pro Democraţia, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti) şiRadu Limpede(economist, analist al pieţei de capital româneşti şi antreprenor), a acordat note celor două judeţe pentru specificul local.

Între Olt şi Dolj, eu prefer Gorjul”, a spus Vintilă Mihăilescu, optând să acorde 8 judeţului Dolj şi 7 Oltului. În apropiere, Radu Limpede a acordat notele de 8, respectiv 6. Septimius Pârvu dă aceleaşi variante, remarcând că Craiova pare a fi oraşul cu cea mai mare capacitate de administraţie, cea mai mare tradiţie, un oraş cu o vechime considerabilă, o zonă care atrage cel mai mult atenţia între cele două rivale de vineri seara.

Votează-ţi județul şi comentează pe forum în secţiunea specială „Raport de ţară”

Citiți și:

RAPORT DE ȚARĂ. Ce ar însemna pentru Dolj podul Calafat – Vidin

RAPORT DE ȚARĂ. Saramura de pește, un deliciu preparat în Vădăstrița – Olt

RAPORT DE ȚARĂ. Ce știu locuitorii unui sat din Olt despre regionalizare

RAPORT DE ȚARĂ. El Dorado din Dolj și satul lui Andri Popa

RAPORT DE ȚARĂ. Doljenii gătesc „simplu și perfect”

RAPORT DE ȚARĂ. Obiective turistice ale județului Olt

RAPORT DE ȚARĂ. Județul Dolj se deschide tot mai mult către turism

RAPORT DE ȚARĂ. Recordul național la consum de curent de la Izbiceni, cauzat de creșterea roșiilor

RAPORT DE ȚARĂ. Universitatea Craiova, legenda fotbalistică a Olteniei

RAPORT DE ȚARĂ. Industria din Dolj, între mărire și decădere

RAPORT DE ȚARĂ. Poate fi salvată agricultura județului Olt?

RAPORT DE ȚARĂ. Fabrica de aluminiu din Slatina nu a fost afectată de criză

RAPORT DE ȚARĂ. Doljul se mândrește cu pepenii de Dăbuleni, cu zaibărul și vinul de Segarcea

RAPORT DE ȚARĂ. Oportunitățile de dezvoltare a unei afaceri în județul Olt

RAPORT DE ȚARĂ. Povestea maestrului rameur din Dolj

RAPORT DE ȚARĂ. Caracal, orașul „minunilor” și al contrastelor

RAPORT DE ȚARĂ. Visul american de la Deveselu

RAPORT DE ȚARĂ. Județul Dolj: Povestea de viață a oamenilor din satul Rast

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri