Regionalizarea, negociată la sânge cu baronii locali

Data publicării:
romania harta regiuni regionalizare digi24

În urma întâlnirilor dintre liderii locali şi Liviu Dragnea, şefii judeţelor s-au plâns că nu trag toţi la aceeaşi căruţă.

„Cei de la PNL şi PC ar putea ajuta mai mult acest proiect al descentralizării şi regionalizării. Sunt mai mulţi care nu vor ca acest proiect să reuşească şi în interiorul, dar şi în exteriorul USL”, spune Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Județean Bacău.

Cu toate astea, „părintele” regionalizării, Liviu Dragnea, e optimist.

„Procesul de regionalizare va fi terminat până la sfârşitul acestui an cu o singură condiţie: să fie revizuită Constituţia. (...) Dacă în octombrie Constituţia se revizuieşte, noi punem pe masa Guvernului şi a Parlamentului pachetul de legi care este aproape finalizat ca şi elaborare în proiect, după ce s-a adoptat înseamnă că s-au înfiinţat regiunile şi se organizează alegeri pentru structurile de conducere”, susține Liviu Dragnea.

Alegeri care nu vor fi deloc uşoare, iar negocierea va fi cuvântul de bază.

„Nu ştiu dacă va fi paritate, dar va fi o negociere la centru, este puţin probabil PSD să nu-şi adjudece minim cinci regiuni din opt sau nouă”, mai spune preşedintele CJ Bacău, Dragoş Benea.

„Noi avem paritate la candidaturi, la Guvern, lucrurile care au fost respectate. Aici, dacă vom avea candidaţi ai USL, evident că va fi o negociere în care toate elementele tipice unei negocieri vor fi introduse şi vom avea aceşti candidaţi”, afirmă Crin Antonescu, preşedintele PNL.

În urma negocierilor cu baronii locali, Liviu Dragnea a vorbit despre varianta cu nouă regiuni. Astfel ar apărea regiunea Dobrogea. E un compromis care i-ar putea împăca pe Marian Oprişan şi Nicuşor Constantinescu, baronii locali care îşi disputau regiunea de la malul mării. 

Miron Mitrea: Cred că ar fi fost bine să discutăm totul acum, nu cumva prin octombrie-noiembrie să o luăm de la capăt și cu colegii de la PNL

„Dacă ne uităm la regiunile istorice, Galațiul cu Vrancea sunt în Moldova. Mai e mult până departe, acum se negociază anumite principii, anumite chestiuni legate de modul în care se va împărți puterea – în sensul administrativ mă refer, nu politic de data asta, cum se va finanța, modul în care instituțiile vor funcționa. Vor avea avea foarte multe întâlniri. Nu cred că știm harta. Nu cred că cineva are o hartă ascunsă în buzunar și o mai scoate din când în când și mai face o concesie. Cred că Dragnea aleargă prin țară, vorbește cu lumea, se întâlnește cu oameni, sunt mulți care-l presează și pe premier și pe ceilalți lideri politici. E o discuție amplă, care s-a mai micșorat, a fost mai tare la început prin Parlament, acum nu mai este atât de interesantă, în sensul că așteaptă să vadă care este urmarea acestei negocieri oficiale. Cred că vom vedea pe la sfârșitul anului, prin octombrie-noiembrie, care este propunerea finală. Sigur, dacă Constituția va fi adoptată în octombrie. Dacă Constituția va fi adoptată în noiembrie, o vom vedea în ianuarie-februarie. 

Există interesul și decizia fermă a USL de a duce la capăt regionalizarea. E adevărat că există oponență nu neapărat împotriva regionalizării, dar și modului în care ea va fi făcută. Exisă puncte de vedere diferite, mai mult în afara USL, dar și în USL. Există cu primarul Iohannis puncte de vedere diferite și diverse. Cu experiența pe care am mai căpătat-o de-a lungul timpului, văzând că PNL nu participă în acest moment la această discuție, mă aștept să vină cu tot felul de condiționări la un moment dat, sau puncte de vedere. Cred că ar fi fost bine să discutăm totul acum, nu cumva prin octombrie-noiembrie să o luăm de la capăt și cu colegii de la PNL. Fac cu această ocazie un lobby să vină acum la discuție, că ar fi păcat să ratăm din acest motiv”, a declarat deputatul PSD Miron Mitrea.

La rândul său, senatorul PNL Sorin Ilieșu a punctat că regionalizarea trebuie făcută cât mai bine, nu neapărat cât mai repede.

„Trebuie să facem eforturi ca să o facem cât mai bine, nu neapărat cât mai repede. La fel cum e și cu revizuirea Constituției”, a spus Sorin Ilieșu.

Acesta i-a luat apărarea primarului Sibiului, Klaus Iohannis, după ce Miron Mitra a aminitit că edilul nu poate să aibă un punct de vedere pentru că nu are adunate toate opiniile peneliștilor din țară, el fiind șeful comisiei de regionalizare din partea PNL. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri