Vreme rea în România. Drumuri închise și zeci de mii de oameni fără energie electrică

Data actualizării: Data publicării:
DN1 iesire spre Predeal 180118

Primul cod portocaliu de viscol şi vânt extrem de puternic din acest an a creat serioase probleme. Pe unele porţiuni de drumuri nu se circulă, zeci de şcoli sunt închise, şi zeci de mii de oameni nu au curent electric. Rafalele puternice au smuls acoperişurile unor case şi a răsturnat tiruri pe drum. Viscolul şi vântul puternic vor continua să creeze probleme şi în orele următoare, în special la munte şi în estul ţării. Spre seară vremea rea se va muta, însă, în regiunile din vestul, centrul şi nordul ţării. 

Este prima ninsoare mai serioasă din această iarnă și sunt probleme în multe zone din ţară. Pe cinci drumuri naţionale nu se poate circula, 50.000 de persoane din 187 de localităţi nu au curent electric, 80 de școli din 14 județe sunt închise, la fel și toate porturile de la Marea Neagră.

ACTUALIZARE 18:20.Situația drumurilor la ora 18.00: Opt tronsoane de drumuri naţionale din Tulcea şi Constanţa au fost închise din cauza viscolului, anunţă Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), iar pe alte şase sunt aplicate restricţii de greutate. În ceea ce priveşte traficul feroviar, circulaţia este în continuare oprită pe Magistrala 300, între staţiile de cale ferată Buşteni şi Braşov. Trenurile IR 1528 Sibiu-Bucureşti Nord şi IR 1632 Braşov – Bucureşti Nord au rămas în gara Buşteni.

Potrivit IGPR, sunt închise opt drumuri naţionale din judeţul Tulcea, respesctiv DN 22D Măcin - Mircea Vodă, DN22D Ciucurova - 2 Cantoane, DN22D Horia - Izvorul Cerbului, DN22A Hârşova (Constanţa) - Ciucurova (Tulcea), DN22 Isaccea - Somova, DN22 Smardan - limită jud. Constanţa, DN22E Gărvan - I.C. Brătianu şi DN22F Horia - Nalbant.

Alte şase tronsoane de drumuri naţionale rămân cu restricţii pentru autoturismele cu masa totală mai mare de 3.5 tone, pe DN 22 Smârdan - Isaccea, DN 22C Cernavodă - Murfatlar, DN 22D Măcin - Horia, DN 22E Gărvan - IC Brătianu, DN 3 Ostrov - Murfatlar, DN 38 Agigea - Negru – Vodă.

De asemenea, rămân închise din cauza condiţiilor meteo 12 drumuri judeţene: DJ 608A Telescaun - Muntele Mic (judeţul Caraş Severin), DJ284 Arsura – Ghermăneşti, DJ224A Roşeşti - Roşeşti Gară şi DJ244E Boţeşti – Micleşti (judeţul Vaslui), DJ714 Moroieni - Platou Bucegi (judeţul Dâmboviţa), DJ222C Murighiol - Agighiol, DJ222 Jurilovca - 2Cantoane, DJ223A Enisala – Babadag, DJ 229 Surighioi – Zebil, DJ 222E Surighiol de Deal – Casimcea, DJ 222G Dăeni - Făgăraşu Nou, DJ 222F Dăeni – Peceneaga (judeţul Tulcea).

Alte trei drumuri comunale sunt închise în judeţul Prahova, pe DC134 Cota 1400, din cauza zăpezii abundente, iar în judeţul Vaslui sunt închise DC 16 Arsura - Mihail Kogălniceanu şi DC 4 Rebricea - Draxeni.

În ceea ce priveşte traficul feroviar, circulaţia este în continuare oprită pe Magistrala 300, între staţiile de cale ferată Buşteni şi Braşov. Trenurile IR 1528 Sibiu-Bucureşti Nord şi IR 1632 Braşov – Bucureşti Nord au rămas în gara Buşteni

ACTUALIZARE 17:00. Aproape 100 de localităţi şi 77.000 de case din trei judeţe sunt în prezent fără energie din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Cea mai gravă situaţie se înregistrează în zona Dobrogei, potrivit ministrului Energiei, Toma Petcu.

ACTUALIZARE 15:30 Este blocaj pe DN1, la câteva ore DUPĂ ce ninsoarea a încetat. Zeci de tiruri au aşteptat cu orele în coloane şi dinspre Braşov, şi dinspre Câmpina pentru că drumarii nu au reuşit să cureţe cum trebuie şoseaua. Şoferii erau exasperaţi de situaţie, mai ales că nu a nins prea mult.

ACTUALIZARE 15:00  În Eforie Sud, acoperişul unui bloc a fost smuls de rafalele care au atins 85 de kilometri pe oră. Zece apartamente au fost afectate, iar autorităţile locale spun că vor putea interveni abia în momentul în care vântul se va mai domoli. Din fericire, nimeni nu a fost rănit de tabla care a căzut de pe bloc.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Vântul puternic a stricat şi acoperisul unui bloc ANL din Eforie Nord. Tabla a fost smulsă, iar în imagini se vede scheletul de lemn care a mai rămas.

ACTUALIZARE 13:40 Un TIR s-a răsturnat pe podul nou de la Agigea din cauza vântului puternic.

ACTUALIZARE 13:30. Vremea rea a dus la accidente și în județul Gorj. Un autocar cu mineri care se îndreptau spre serviciu s-a răsturnat din cauza zăpezii. 

ACTUALIZARE 11:50. Circulația pe A2 a fost reluată, dar nu se circulă pe DN 22, DN 22A, DN 67C, DN 22D, DN 22F.

ACTUALIZARE 11:40 Vântul puternic a doborât nouă copaci care au căzut fie peste imobile, fie pe carosabil în staţiunea Sinaia. În judeţul Prahova, între localităţile Buşteni şi Cheia, trei autoturrisme au rămas blocate, şase persoane fiind salvate de către pompieri. Pe DN 1, peste 200 de camioane stau în coloană pe cele două sensuri de mers, pe ValeaPrahovei.

ACTUALIZARE 11:20 Din cauza viscolului o ambulanță a rămas blocată pe drumul spre un pacient de 83 de ani din comuna ieșeană Tomești. Primarul localității a reușit să ajungă la locul unde era troienit echipajul medical și l-a preluat cu altă mașină. Însă, până să ajungă la pacient, acesta a murit.

ACTULIAZARE 11:00 Sute de maşini sunt blocate la această oră pe DN 1, la ieşirea din Braşov către Predeal. Blocajul s-a format din cauza maşinilor care au rămas înzăpezite la Timişul de Sus. Sunt TIR-uri trase pe dreapta, de la Predeal la Bușteni, și se circulă doar pe ruta Brașov-Râșnov - Pârâul Rece - Predeal -Bușteni.

tiruri la coada predeal - telespectator
Foto: Niță Gabriel

ACTUALIZARE 10:50 Traficul pe A2 este blocat în sensul către București, după ce un container a căzut din mers dintr-un TIR. Detalii, aici

ACTUALIZARE 10.36. Patru drumuri naționale sunt blocate: DN 11C, DN 22A, DN 67C, DN 22D.

ACTUALIZARE 9.16. Probleme şi la malul mării. Judeţul Constanţa este sub cod galben și toate porturile au fost închise.

ACTUALIZARE ORA 9:00 Circulaţia era îngreunată, joi dimineaţă, pe autostrada A2 din cauza zăpezii. Circulaţia rutieră se desfăşoară îngreunat din cauza condiţiilor meteo nefavorabile (ninge) pe autostrada A2 Bucureşti – Constanţa. Între kilometrii 144 şi 212 pe suprafaţa carosabilă s-a depus un strat subţire de zăpadă. În această zonă ningând viscolit, iar vizibilitatea este redusă. Conform Poliţiei, se acţionează cu mai multe utilaje care împrăştie material antiderapant.

ACTUALIZARE 8:30. Cursurile pentru elevi au fost suspendate în Sinaia și în unele localități din județul Vaslui.

ACTUALIZARE ORA 8:00 Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că din cauza condiţiilor meteo nefacorabile traficul rutier este restricţionat pentru autoturismele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7.5 tone pe DN1 Ploieşti – Braşov şi pe DN1A Ploieşti – Cheia - Braşov.


A nins toată noaptea în mare parte din țară. Numeroase autoturisme şi tiruri au rămas blocate, în cursul nopţii, pe Drumul Naţional 1, între Braşov şi Predeal. Unii dintre şoferii prinşi acolo spun că au aşteptat 6 ore intervenţia autorităţilor. În acelaşi timp, zeci de mii de oameni nu au la această oră energie electrică. Sunt probleme cu alimentarea în 149 de localităţi din 7 judeţe, după ce vântul a doborât copaci peste cablurile electrice. Două tronsoane de drum naţional sunt închise. Este vorba despre Transalpina, între Novaci şi Rânca, şi DN11B, în judeţul Covasna, unde au căzut copaci pe carosabil. Zăpada acoperă porţiuni importante din 29 de drumuri naţionale.

Câteva minute s-a chinuit un şofer să înainteze, chiar sub ochii poliţiştilor. Într-un final oamenii legii au venit şi l-au rugat să nu mai încerce să urce panta de 30 de metri care ducea în comuna Grajduri, că blochează drumul.

Pentru a putea ajunge acasă șoferii s-au ajutat între ei și-au împins mașinile.

Toate maşinile mai grele de 7,5 tone au fost trase pe dreapta la ieşirea din Iaşi spre Vaslui cel puţin până Joi dimineaţă.

Cozile de pe DN6 între Orşova şi Caransebeş păreau interminabile. În apropiere de Plugova, un TIR a derapat din cauza poleiului şi a blocat o bandă de mers. Şoferii au stat cel puţin 2 ore în ambuteiaj. Pe acelaşi drum se circulă cu dificultate şi în judeţul vecin.

Inspector Dalia State, Centrul Infotrafic: „În judeţul Mehedinti, pe Drumul Naţional 6, între Drobeta - Turnu Severin - Orşova, s-a format polei pe carosabil. La fel, se încearca a se acţiona cu material antiderapant, însă este destul de anevoios. Tot acolo, în zona aceea s-au format de asemenea coloane foarte lungi de autoturisme şi se circulă bară la bară.

Nu doar în sudul ţării se circulă greu din cauza zăpezii. Valea Oltului, a fost blocată Total pentru cel puţin o oră după ce la intrarea in Călinești, sensul spre Sibiu, mai multe tiruri nu au putut înainta din cauza poleiului. Coloanele de maşini se întindeau pe câţiva kilometri.

O ninsoare de numai câteva ore a blocat şI traficul din Bacău. În centrul oraşului, şoferii mai mult au stat decât să meargă cu maşina.

A nins abundent şi în centrul ţăRii. Un telespectator ne-a trimis imagini Cu traficul de coşmar dintre Sighişoara şi Braşov.

Nici de la Braşov către Sibiu nu s-a circulat mai bine. Drumul naţional 1 a fost blocat aproximativ jumătate de oră întrucât utilajele de deszăpezire nu au făcut faţă.

La Sibiu s-a aşezat însă un strat consistent de zăpadă, Iar unii copaci au cedat presiunii şi s-au rupt. Chiar şI un stâlp vechi din lemn a căzut peste o maşină parcată pe marginea drumului.

Din cauza viscolului puternic de sus de pe creste, turiştii care erau în aceaste zile cazaţi în pensiunile din Păltiniş au fost sfătuiţi de autorităţi să Coboare. Nu ar fi putut însă fără ajutorul utilajelor de deszăpezire care mergeau în faţa lor.

Tot din cauza stratului mare de zăpadă, pilotul unei aeronave care trebuia să ajungă La Munchen a refuzat să mai plece. Pasagerii au fost reprogramaţi joi.

Alexandra Păcurar, reprezentant pentru relații cu publicul al Aeroportului Sibiu: Cursa Sibiu - Munchen programată pentru plecare la ora 18:25 a fost anulată în urma deciziei comandantului datorită condiţiilor meteorologice. Ca urmare a anulării acestei curse va fi afectată şi cursa de sosire Munchen-Sibiu programată pentru ora 00:55.

A fost o seară cu peripeţii şi pentru trei persoane care ar fi vrut să urce la Rânca. Mașina în care se aflau a rămas înzăpezită spre stațiunea Ranca din cauza troienelor formate de viscol. șoferul a sunat la 112 pentru ca nu putea înainta. Masina nu avea sistem de remorcare astfel ca a fost scoasă din zăpadă cu lopeţile de către jandarmii montani şi salvamontisti.

Turiștii au fost duși în siguranță în orasul Novaci. DN 67 C, care leagă orașul Novaci de stațiunea Ranca, a fost închis de tot din cauza viscolului puternic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri