Franța a desfășurat în România un sistem de apărare sol-aer de ultimă generație

Data actualizării: Data publicării:
franta sistem aparare
Franța desfășoară în România sistemul MAMBA de apărare antiaeriană Foto: Statul Major al Armatei franceze

Franţa a desfăşurat în România, unde acţionează ca naţiune-cadru a forţelor NATO, un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie, în faţa ameninţărilor pe care le generează conflictul din Ucraina, a anunţat joi Statul Major al Forţelor Armate franceze.

La rândul său, Ministerul Apărării din România precizează că Franța dislocă și un detașament de apărare antiaeriană în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia.

„Operat de o sută de aviatori, sistemul sol-aer cu rază medie de acțiune MAMBA este un sistem de armament sofisticat care poate oferi o bula de protecție în beneficiul forțelor care operează în zona de acoperire. Pentru a crește eficacitatea sistemului și pentru a răspunde nevoilor Integrated air and missile defence (IAMD) (Apărării integrate antiaeriene și antirachetă) ale NATO, el este conectat și integrat printr-o conexiune de date tactice cu sistemul de apărare al României și cu cel al NATO”, a precizat Statul Major francez într-un comunicat.

Sistemul MAMBA este desfășurat din data de 16 mai 2022. Alături de el, forțele armate franceze au instituit și un Centru de Management al Apărării în dimensiunea a 3-a (CMD 3D).

„Desfășurarea acestui sistem de armament face parte din consolidarea posturii de descurajare și de apărare a NATO pe flancul estic al Europei. El demonstrează capacitatea și voința Franței de a-și proteja interesele și pe cele ale aliaților săi din Europa și permite consolidarea parteneriatului strategic care leagă Franța de România din 2007, în special în domeniul apărării sol-aer”, arată comunicatul Statului Major francez.

Colonelul Pascal Ianni, purtător de cuvânt al Statului Major francez, a explicat într-o conferinţă de presă că sistemul MAMBA este „înainte de toate menit să protejeze baza aeriană a NATO”, care găzduieşte câteva mii de soldaţi. „Aceasta este prima sa menire”, a declarat el, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Sistemul MAMBA operează cu rachete Aster 30, o rachetă cu două etaje, cu raza de acțiune de peste 100 de kilometri. Cu o lungime de 4,90 metri și cântărind 465 de kilograme, aceste rachete pot atinge viteza de 4,5 mach în 3,5 secunde.

Grupul de Luptă al NATO din România are baza la Cincu

Forțele armate franceze sunt prezente în România din 26 februarie 2022. Franța deține comanda batalionului de alertă al Forței de reacție rapidă a NATO dislocat în regim de urgență după atacarea Ucrainei de către Rusia, în cadrul consolidării prezenței de descurajare și apărare a NATO pe flancul de est al Europei. Din acest batalion face parte și o companie de infanterie belgiană.

Începând cu 1 mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de răspuns a NATO dislocate în România, s-a constituit Grupul de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence - BGFP) din România, a cărui națiune-cadru este Franța. Grupul de Luptă are sediul la Cincu, iar alternativ, o companie belgiană sau olandeză se va alătura acestui batalion, precizează MApN.

„La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance („Spearhead”) al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), va forma BGFP pe teritoriul național, integrând, rotațional, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos. Forțele principale ale BGFP vor fi dispuse în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu unde vor executa misiuni și activități de instrucție alături de structuri ale Armatei României”, precizează MApN.

NATO dislocă patru batalioane suplimentare pe flancul estic

Grupul de Luptă din România este unul din cele patru batalioane suplimentare dislocate de NATO pe flancul de est al Europei, celelalte fiind în Slovacia, Ungaria si Bulgaria.

„BGFP va conduce la creșterea cooperării militare a României cu Franța și, implicit, la creșterea securității spațiului euro-atlantic pe flancul estic. Cooperarea cu partenerii strategici și existența pe teritoriul național a unor structuri de luptă relevante contribuie la creșterea capacității de reacție în contextul crizei din regiunea Mării Negre”, arată MApN.

Aceste desfășurări marchează consolidarea cooperării în domeniul apărării și al relațiilor militare bilaterale dintre Franța și România, Belgia și Țările de Jos. Totodată, acestea sunt o dovadă a angajamentului real al Franței față de partenerii săi europeni, adaugă MApN.

„Nu am fost niciodată atât de angajaţi în misiunile NATO şi pe flancul estic al Europei”, a punctat, în conferința de presă, și colonelul Pascal Ianni, purtător de cuvânt al Statului Major francez.

Ministrul apărării francez, Florence Parly, a venit în România la începutul lunii martie și s-a întâlnit cu militarii francezi. „Alianţa nu ameninţă Rusia. Europa nu ameninţă Rusia. Nimeni nu ameninţă Rusia. În schimb, trebuie să îi arătăm Rusiei că unitatea noastră este de nezdruncinat atunci când este vorba de a ne apăra aliaţii”, a declarat atunci Parly în faţa celor 1.000 de militari din şapte ţări membre ale NATO, desfășurați la baza de la Mihail Kogălniceanu.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri