Gheorghe Dincă a furnizat puține informații la reconstituirea de luni. Psihiatru: are discernământ, îmbrobodește anchetatorii

Data actualizării: Data publicării:
gheorghe-dinca-zambind-tribunalul-dolj-inquam-photos-bogdan-danescu
Foto: Inquam Photos / Bogdan Dănescu

Anchetatorii au încercat să facă reconstituirea ororilor din Caracal. Procurorii l-au dus pe Gheorghe Dincă în locurile despre care cred că au legătură cu cele două crime pe care acesta le-a mărturisit la audieri. Totuşi, individul nu a oferit prea multe informaţii despre faptele comise. Între timp, luni seara, în fața locuinței suspectului, oamenii - colegi, prieteni de-ai Alexandrei sau pur și simplu localnici - s-au strâns din nou pentru a-și exprima tristețea, dar și nemulțumirea: vor dreptate, vor demisii, vor siguranță.

Gheorghe Dincă a mărturisit două crime, dar nici urmă de cadavre

Între timp, ancheta penală încearcă să avanseze, după ce Gheorghe Dincă a recunoscut că le-a ucis pe Alexandra și Luiza, tinerele pe care le-a luat „la ocazie”.

Sunt însă în continuare multe întrebări la care ancheta trebuie să răspundă. Este și motivul pentru care luni, Gheorghe Dincă a fost luat din Arest de anchetatori, polițiști și jandarmi și dus în localitatea Corabia. Procurorii au suspiciunea că acolo ar fi putut să le ducă pe cele două fete, însă inculpatul nu a cooperat cu autoritățile, nu a vrut să le indice niciun loc exact.

Au stat mai bine de o oră și jumătate acolo, în Corabia, au fost atât pe câmp, cât și pe malul Dunării,  în căutarea unor probe legate de uciderea Luizei, fata dispărută în aprilie, însă Gheorghe Dincă nu le-a oferit anchetatorilor informații concrete.

Rămân neclarități în legătură cu Luiza. Până în momentul de față, spre deosebire de cazul Alexandrei, procurorii nu au găsit probe că tânăra a fost în locuința din Caracal a lui Gheorghe Dincă. 

La sfârșitul săptămânii ar urma să fie gata rezultatele testelor ADN făcute de Institutul de Medicină Legală, teste făcute asupra oaselor umane găsite în locuința suspectului.

Monica Melencu, mama Luizei, spune că fiica ei avea planuri de viitor: să facă școală de make-up, școala de șoferi, dar toate speranțele s-au spulberat. „Întrebarea e pentru ce a făcut asta și dacă e sigur. Atât aș vrea să-l întreb: pentru ce au greșit două copile, de 18 și 15 ani?” declară îndurerată mama Luizei.

Citiți și: Cum a reușit Gheorghe Dincă să aducă fetele în „casa groazei”. Explicația dată de un fost șef de la Omoruri

Psihiatru: Gheorghe Dincă are discernământ

Declarațiile contradictorii ale criminalului din Caracal au scopul de a trimite anchetatorii pe piste greșite, crede psihiatrul Gabriel Diaconu. Iar un astfel de comportament sugerează existenţa discernământului.

„Partea care mie mi se pare surprinzătoare e abilitatea, la limita stranie, a acestui om de a îmbrobodi oamenii legii în diverse fragmente ale conversației. Regula în criminalistică e că făptașul va cauta să îmbrobodească și asta sugerează discernământ, discutând de-acum pe fond. Pentru că unii oameni, după ce au comis fapte penale, înțeleg destul de nuanțat rigorile legii și atunci știu foarte bine că probele directe țin de existența unui cadavru, a unei arme a crimei etc. Fără cadavru nu ai un corp, fără corp nu ai o crimă. Dar este o judecată destul de primitivă în 2019, poate că funcționa acum 100 de ani”, a declarat la Digi24 psihiatrul Gabriel Diaconu.

Citiți și: Experiența unei femei din Caracal care a lucrat 3 luni pentru Gheorghe Dincă. Ce i-a propus acesta: „Atunci am plecat”

 

                Trăsăturile care dau de gol un psihopat sexual. Explicația unui psiholog

Detalii noi din anchetă

Noi detalii au apărut, totuși, luni, din ancheta de la Caracal. Un raport al Poliției, care va fi prezentat marți pe larg în CSAT, și motivarea arestării principalului suspect arată că mașina în care se aflau Alexandra și agresorul a fost filmată de camerele din fața liceului unde învăța. Am aflat și că adolescenta a vorbit de cinci ori cu autoritățile - după ce a apelat de trei ori 112, a fost sunată de două ori de un polițist plecat să verifice adresele pe care le indicase Alexandra.

Motivarea prin care judecătorul de la Tribunalul Dolj l-a trimis după gratii 30 de zile pe Gheorghe Dincă, dar și raportul preliminar al Ministerului de Interne completează tabloul răpirii Alexandrei Măceșanu și încercările fetei de a-și salva viața.

Citiți și: EXCLUSIV Gheorghe Dincă a sunat-o pe mama Alexandrei exact când aceasta era alături de un polițist

Alexandra, luptă contracronometru pentru viață

Alexandra a vorbit ultima oară cu un membru al familiei miercuri dimineaţa, în 24 iulie, la 9 și 5 minute, când și-a anunțat mama că pleacă în Caracal, la meditații.

De acolo, se urcă în mașina lui Gheorghe Dincă, iar o cameră de supraveghere montată în fața liceului unde învăța adolescenta surprinde autoturismul. Alexandra urcă în spate, iar la un moment dat, imaginile îl arată pe șofer coboarând de la volan. Urcă și el în spate, unde rămâne preţ de 20 de minute. Atunci ar fi fost momentul în care probabil a sechestrat-o pe Alexandra. I-a pus ceva pe cap, ca să nu vadă unde o duce. Mașina are însă în spate geamuri fumurii și în imagini nu se vede nimic din ceea ce se petrece pe bancheta din spate.

Citiți și:  Crimele de la Caracal. Prietena Alexandrei povestește ce s-a întâmplat în ziua răpirii

Aceste informații apărute luni completează tabloul strigătelor de ajutor. Primele trei apeluri ale Alexandrei la 112, apeluri date din casa lui Dincă, de pe telefonul lui, durează sub cinci minute, iar apoi cazul e transferat la Poliția Caracal. Doi agenţi sună pe numărul folosit de Alexandra, unul dintre cele trei telefoane ale bărbatului care o sechestrează. Fata e speriată, plânge, spune că a fost legată și violată, dar le dă polițistilor toate detaliile pe care le poate furniza despre locul unde e ținută - casă, copaci din zonă, animalele din curte, gardurile care împrejmuiesc proprietatea. Gheorghe Dincă era plecat la farmacie. Convorbirea se întrerupe la ora 11 și 50 de minute, când fata strigă speriată că se întoarce cel care o ține captivă.

Citiți și: Cum a reușit Alexandra să pună mâna pe telefon pentru a suna la 112: Agresorul era plecat la farmacie

Dispariția Alexandrei - miercuri 24 iulie 2019

- 09:05:00 - ultima discuție a Alexandrei cu familia

- în jurul orei 10 - Alexandra este filmată în curtea liceului

Apelurile către autorități - joi 25 iulie 2019

- 11:05:07 Alexandra sună prima oară la 112

- 11:05:41 Operatorul 112 transferă apelul la Poliție

- 11:05.52 Alexandra închide telefonul cu 112

- 11:06:25 Alexandra sună a doua oară la 112, unde apelul e preluat de un operator STS

- 11:06:55 Poliția preia primul apel la 112, însă Alexandra deconectase deja convorbirea

- 11:07:53 Dispecerul Poliției preia al doilea apel, Alexandra spune că este sechestrată

- 11:12:36 Alexandra sună a treia oară la 112

- 11:12:43 Apelul este preluat de Dispeceratul Poliției

- 11:12:51 - Dispecerul Poliției vorbește direct cu Alexandra, care nu poate da adresa exactă

- 11:13:00 - primul apel al polițistului către Alexandra

- 11:29:00 - al doilea apel al polițistului către Alexandra

Georgiana Hosu, procuror-șef adj. DIICOT: „Inculpatul a recunoscut că a ucis victima la 25.07.2019, în jurul orei 12, la domiciliul său, şi ulterior i-a incinerat corpul. Inculpatul a declarat că a agresat-o suprimându-i viaţa atunci când a prins-o cu telefonul în mână”.

Deputații din Comisia de apărare au ascultat luni ultimele cuvinte ale Alexandrei în spatele ușilor închise, pentru că dialogul dintre adolescentă și operatorul STS și cel ulterior, cu Poliția, e clasificat. Aleşii au fost „îngroziţi” de cum a decurs discuţia între adolescentă şi poliţistul care a preluat apelul.

Noi acuzații între STS și Poliție

După ce au fost acuzați că au furnizat informații greșite despre localizarea tinerei, cei de la STS, rămași fără șef după demisia directorului, ripostează și acuză Poliția că nici nu s-a interesat de datele pe care Serviciul le poate furniza, până când nu au pierdut legătura cu fata.

Prim-adjunctul STS a respins acuzaţia adusă de Poliţie, că ar fi furnizat trei adrese greşite. În plus, susţine Sorin Bălan, la aplicaţia care indică aria din care a fost efectuat un apel au acces şi angajaţii MAI. Nu toţi poliţiştii ar şti să o şi folosească.

Mai mult de o oră le-a luat poliţiştilor să deschidă aplicația care le-ar fi permis să identifice perimetrul din care Alexandra a sunat la 112. Asta susține prim-adjunctul directorului STS, audiat timp de trei ore în comisia de apărare din Parlament. Nu au știut cum să o folosească, acuză generalul Sorin Bălan, iar când agenţii au cerut sprijinul Serviciului, se pierduseră deja zeci de minute prețioase.

Sorin Bălan, prim-adjunct al directorului STS: „Vizavi de accesarea informațiilor de localizare, vreau să vă raportez că acestea au fost disponibile în sistem de la primul apel, la 11 și 5 minute, iar deschiderea aplicației de localizare pentru prima dată la operatorul de la poliție s-a realizat la orele 12 și 18 minute”.

Un alt element important - în zona în care a fost sechestrată Alexandra sunt prea puţin antene de telefonie mobilă astfel încât localizarea să fie precisă.

Numărul doi din STS a concluzionat că angajaţii Serviciului nu au greşit cu nimic. A dat vina pe tehnologia învechită şi pe legea care stabileşte atribuţiile instituţiei.

La audierile din Comisia de apărare au fost invitați și reprezentanții MAI și ai Poliției Române, dar aceştia nu s-au prezentat.

Între timp, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale a demisionat. Ionel Vasilca precizează că pleacă din fruntea STS pentru a nu afecta prestigiul instituției, și nu pentru că ar exista vreo vinovăție în localizarea apelurilor de urgență 112.

Ce spune raportul Poliției. Va fi prezentat azi în CSAT

Iar un prim raport în cazul de la Caracal ajunge direct la Parchet - polițistul care a vorbit la telefon cu fata de 15 ani pur și simplu nu a crezut-o când i-a spus că a fost sechestrată, legată și violată. Agentul a dat dovadă de nepăsare, mai scrie în document.

Ministerul de Interne va prezenta în CSAT și premierului un raport preliminar pe tema intervenției poliției în acest caz. Datele sunt scandaloase - agentul care a vorbit cu Alexandra de două ori nu i-a luat în serios strigătul de ajutor, așa că a fost dat pe mâna Parchetului Caracal. „Cu ocazia audierii înregistrării discuției telefonice între operatorul 112 de la nivelul IPJ Olt și victimă, s-a constatat că polițistul a avut o atitudine refractară față de aceasta, fără a da dovadă de solicitudine și neimplicându-se în obținerea de date care să conducă la identificarea locației unde se afla persoana apelantă, respectiv să o consilieze pe aceasta ori să îi ofere sfaturi cu privire la comportamentul ei până la sosirea echipajelor de poliție”, se spune în raportul Poliției. 

Citiți și:  EXCLUSIV Discuția halucinantă între polițist și Alexandra: „Bine, bine, stai acolo! Nu mai ține linia ocupată”

Fostul șef al Poliției Caracal spune că Alexandra i-a indus în eroare. Fata, însă, le indicase cartierul și detalii din zonă

Alți opt angajați ai Poliției - cinci ofițeri și trei agenți - sunt cercetați în acest caz.

În ziua în care a izbucnit scandalul, chiar șeful Poliției Române, Ioan Buda, a fost destituit.

Sunt anchete și în cazul procurorilor implicați în această operațiune, iar CSAT va discuta cazul în ședința programată deja pentru marți, o ședință pe care ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, președinte executiv al PSD, o anunță ca fiind „mai contondentă”. Pe scena deschisă de tragedia de la Caracal își face loc politicul.

Redactor web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri