Anchetă extinsă în dosarul „Cutezătorii”. Ce urmăresc procurorii DNA

Data actualizării: Data publicării:
sigla dna captura

Procurorii DNA au deschis o anchetă de favorizare a făptuitorului în care ar fi vizaţi foşti sau actuali oficiali din cadrul Ministerului Educaţiei. Totul după ce, în timpul anchetei privind baza sportivă „Cutezatorii”, în care este implicat fostul ministru Mihnea Costoiu, a apărut un document care l-ar fi absolvit de orice vină pe politician.

Ancheta a fost disjunsă din dosarul în care Mihnea Costoiu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu în legătură cu un act adițional semnat în 2009. Este vorba despre un act adițional la un contract de închiriere a bazei „Cutezătorii” către Fundația „Dinu Pescariu”.

La finalul anului trecut, Ministerul Educației a transmis la dosarul pe care DNA îl avea în instrumentare un act adițional cu același obiect, dar care nu era semnat de Mihnea Costoiu, ci de fostul ministru al Educției din 2009, Ecaterina Andronescu. Acel document conținea și o eroare, fiind menționată Fundația „Dinu Patriciu” în loc de Fundația „Dinu Pescariu”.

Procurorii DNA bănuiesc că documentul ar fi fost preconstituit pentru a-l favoriza pe Mihnea Costoiu. Oficialii de la Educație au transmis că actul adițional a fost găsit într-un seif special aflat în cabinetul ministrului, destinat păstrării documentelor clasificate. Interesant este că actul nu apare în protocoalele de predare/primire ale acelui seif.

Potrivit DNA, în perioada martie - septembrie 2009, Costoiu a încheiat cu Fundaţia „Dinu Pescariu” un act adiţional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.-A.P.P.S.). Actul adiţional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitaţii publice în condiţiile legii, precum şi în lipsa avizului direcţiilor de specialitate din cadrul ministerului. Mai mult, acest document a fost încheiat în condiţiile în care Ministerul Educaţiei Naţionale intentase proces Fundaţiei „Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, proces care, în perioada respectivă, se afla în curs de judecată (terenurile şi construcţiile aferente Bazei Cutezătorii fuseseră trecute în domeniul public al statului prin Hotărârea de Guvern nr. 160/2005), spun procurorii.

Prin semnarea actului adiţional, a fost oprit procesul în care Ministerul Educaţiei Naţionale solicitase încetarea contractului de locaţiune, iar ministerului i-a fost cauzatun prejudiciu în valoare totală de 10.796.662,8 euro reprezentând diferenţa dintre valoarea reală de piaţă a chiriei în sumă de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018) şi suma efectiv plătită de Fundaţia „Dinu Pescariu” de 945.000 euro (9000 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018).

Procurorii au decis instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ale lui Mihnea Costoiu.

Dosarul lui Mihnea Costoiu a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri