Ancheta retrocedărilor. Deputatul Ioan Oltean ar fi luat mită 600.000 de euro. Șase persoane au fost reținute

Data publicării:
ioan oltean fb

FOTO Facebook

Colegul său de partid, Cătălin Teodorescu a fost pus şi el sub învinuire în acelaşi dosar. Alte șase persoane au fost deja reţinute

Deputatul PNL nu a avut cuvinte când a intrat în biroul procurorilor anticorupţie. Anchetatorii susţin că Ioan Oltean ar fi intervenit pe lângă preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor pentru ca milionarul Mihai Rotaru să fie despăgubit ilegal. Omul de afaceri cumpărase drepturile asupra unui teren de şase hectare din Piteşti cu 750 de mii de euro. Pentru acel pământ ar fi obţinut despăgubiri ilegale de 33 de ori mai mari. Mihai Rotaru a fost adus şi el cu mandat la DNA.

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, Mihai Rotaru este pe locul doi în topul celor mai mari despăgubiri acordate de stat. Om de afaceri discret, nu a ieşit în evidenţă decât prin legăturile sale cu lumea sportivă. Din 2013 este principalul acţionar al echipei de fotbal CS Universitatea Craiova. Colegii de la club îi iau apărarea.

„Nu este nimic spectaculos, asa cum a apărut cu breaking news, faptul că cineva este invitat sa dea anumite declaraţii”, spune Felix Grigorie, manager general CS Universitatea Craiova.

Milionarul este considerat unul dintre cei mai puternici investitori la bursă. Are 5% din acţiunile SIF Moldova, iar sora lui alte trei procente. A sponsorizat în nume propriu alianţa PSD-PC cu aproape 215 mii de lei în 2009, conform datelor Monitorului Oficial.

Suma poate părea mare, dar familia Rotaru are nouă firme care se ocupă de afaceri în agricultură, imobiliare şi energie. Cu toate acestea, omul care a primit de la stat 25 de milioane de euro are datorii la Fisc.

Unul dintre cei care l-ar fi ajutat pe milionar să obţină despăgubire ilegală uriaşă este un politician liberal, deputatul PNL Cătălin Teodorescu. Membru în Comisia de Despăgubiri, ar fi votat în favoarea compensaţiilor clandestine. Politicianul mai are un dosar la DNA, pentru că l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Horia Simu să obţină 128 de milioane de euro, tot ilegal.

N-am nimic de declarat în faţa presei. Tot ce am de declarat, voi declara în faţa parchetului”, a spus deputatul.

În acest dosar, procurorii anticorupţie au reţinut pentru 24 de ore șase persoane. Printre aceștia se află și fosta șegă a ANRP Crinuța Dumitrean. 




ACTUALIZARE 20.50. Crinuța Dumitrean, fosta șefă a ANRP, a fost reținută de procurorii DNA pentru 24 de ore. Ea este acuzată de abuz în serviciu. Un echipaj de la ambulanță a venit la DNA, pentru că fosta șefă a ANRP este însărcinată. 

Ea a fost adusă în urmă cu două ore la DNA.

În luna februarie a acestui an, Crinuța Dumitrean a fost plasată în arest la domiciliu, după ce fusese arestată anterior în dosarul Alinei Bica.


ACTUALIZARE 20.14. Alte două persoane au fost reținute în acest nou dosar al despăgubirilor. Printre aceștia se află și omul de afaceri Mihai Rotaru. În total, procurorii au reținut până acum cinci persoane.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale și reținerea, începând cu data de 26.11.2015, a inculpaţilor:

DIACOMATU SERGIU IONUŢ, la data faptei vicepreşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (A.N.R.P.), CONSTANTINOVICI RODICA și ALEXANDRU LĂCRĂMIOARA, membri în aceeași comisie, toți pentru infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

ROTARU MIHAI, om de afaceri, beneficiar al despăgubirii, pentru infracțiunile de cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi

NEGURICI SERGIU, la data faptei evaluator A.N.E.V.A.R., pentru infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”.

ACTUALIZARE 17.40. Ioan Oltean ar fi luat mită 600.000 de euro, în incinta unei parohii, potrivit DNA.

Comunicatul procurorilor:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de:

TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), în prezent deputat în Parlamentul României, (trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză), pentru infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

OLTEAN IOAN, deputat în Parlamentul României la data faptelor și în prezent, pentru infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și trafic de influență.

În ordonanța de efectuarea urmăririi penale se arată că există date și probe ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 17.06.2010, suspectul Teodorescu Cătălin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafață de 61.857 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire unei persoane. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat, și totodată a facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiară a sumei de bani.

Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011.

Persoana beneficiară a sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces in instanță.

De asemenea, din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relații cointeresate cu cesionarul și cu președinta ANRP, și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului. În schimb numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii. 

Suspecților TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN și OLTEAN IOAN li s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

ACTUALIZARE 17.35. Trei persoane au fost reținute în dosarul retrocedărilor. Este vorba despre Sergiu Diacomatu, fost membru în comisia de despăgubiri a ANRP, o altă membră a acelei comisii, Lăcrămioara Alexandru, și o a treia persoană.

ACTUALIZARE 15.15. Deputatul liberal Ioan Oltean a fost ridicat de pe Aeroportul Henri Coandă, de unde va fi adus cu mandat la DNA.

Aici urmează să fie audiat în legătură cu dosarul retrocedărilor, privind activitatea comisiei centrale care funcţiona pe lângă ANRP.

Nu sunt informaţii privind legătura dintre Ioan Oltean şi această comisie, dar anul trecut, când a apărut primul dosar de cercetare, în care era vizată fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean, au apărut informaţii legat de numirea acesteia în funcţie şi susţinerea pe care a avut-o din partea lui Ioan Oltean.


FOTO: Facebook Cătălin Teodorescu

ACTUALIZARE 13.09. Procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de deputatul PNL Cătălin Teodorescu.

El a fost adus cu mandat la DNA şi audiat.

DNA îl acuză de abuz în serviciu cu consecinţe desoebit de grave.

Este al doilea dosar de corupţie care îl vizează pe Cătălin Teodorescu.

În decembrie 2014, Cătălin Teodorescu a fost trimis în judecată de DNA alături de fosta șefă a DIICOT Alina Bica și alte persoane în dosarul privind acordarea de despăgubiri supraevaluate omului de afaceri Stelian Gheorghe pentru un teren din Capitală.


Mihai Rotaru este cunoscut pentru afacerile sale în domeniul energiei, dar şi în imobiliare.

Deputatul Cătălin Teodorescu și Mihai Rotaru, principalul acționar de la CS Universitatea Craiova, sunt audiaţi la DNA în acest nou dosar privind acordarea de despăgubiri de către ANRP.

Deputatul Cătălin Teodorescu a fost membru în comisia centrală pentru stabilirea despăgubirilor care funcţiona atunci pe lângă ANRP. El a fost unul dintre cei care a aprobat despăgubirea de peste 100 de milioane de euro către Mihai Rotaru, după ce acesta cumpărase drepturi litigioase de la o persoană care se judecase timp de opt ani cu Primăria Piteşti fără a putea obţine despăgubirile care i s-ar fi cuvenit în contul terenului care nu putea fi restituit în natură.

Procurorii au suspiciuni privind modalitatea în care solicitarea de acordare a despăgubirilor a fost acordată lui Mihai Rotaru în termen de şase luni de la preluarea drepturilor.

Citiţi şi

România furată | ANRP, bancomatul afacerilor cu despăgubiri

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri