Arestări în dosarul reţetelor false pentru medicamente. Cei trei medici de la Fundeni ar fi prescris tratamente inclusiv pe numele bolnavilor decedaţi

Data publicării:
med

Toate cele nouă persoane reţinute de procurorii bucureşteni în dosarul reţelei care a furat 3,5 milioane de euro din banii pentru medicamentele bolnavilor de cancer au fost arestate preventiv. Este vorba de trei medici de la Institutul Oncologic Fundeni, două diriginte de farmacii şi patru persoane care ar fi intermediat achiziţii de la firme fantomă. Anchetatorii susţin că medicamentele eliberate pe reţetă erau vândute pentru profit, în timp ce pacienţii erau puşi să îşi cumpere medicamente şi sa facă analize costisitoare pe banii lor.

Decizia Tribunalului Capitalei poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Statul alocă anual 272 de milioane de euro pentru medicamentele bolnavilor de cancer. O parte din aceşti bani dispar din sistem, indică ancheta procurorilor. Cei trei medici arestaţi ar fi strâns în total 3,5 milioane de euro de la stat pentru că prescriau medicamente care ajungeau să coste chiar şi 10.000 de lei flaconul. Tratamentele erau decontate de stat şi vândute apoi unor pacienţi care aveau într-adevăr nevoie de ele.

Au fost arestate aşadar Emilia Niculescu Mizil, Otilia Fănica Georgescu şi Aristica Poenaru Smântână, doctoriţe la Institutul Clinic Fundeni; Anca Marina Hoticeanu şi Alina Mănescu, diriginte de farmacie, Daniela Ioana Vonica (administratoare, asociată şi împuternicită pe conturi a unei firme) şi Iuliana Ilincea (director general la aceeaşi firmă), ambele reprezentante ale lanţului de farmacii Reţeta; Decebal Valentin Oprea şi Bogdan Mihai Nastasie, reprezentanţii firmelor de distribuire a medicamentelor, în realitate societăţi-fantomă.

Potrivit anchetatorilor, medicii ar fi prescris 1100 reţete medicale false, în valoare totală de 7.569.989,62 lei, pe numele unor pacienţi care nu au beneficiat de tratamentele respective. Reţetele erau decontate ulterior de lanţul farmaceutic Reţeta la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti - CASMB.

Procurorii spun că pe reţete ar fi figurat inclusiv numele unor pacienţi decedaţi. În mai, de exemplu, ar fi fost eliberate cel puţin zece reţete pe numele unor bolnavi care muriseră chiar luna aceasta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri