Sari la conținut

Dacian Cioloş: Calitatea mea în dosarul ICA a rămas cea de martor, nu există urmărire penală împotriva mea

 

Actualizare 18:30. Fostul comisar european Dacian Cioloş a declarat, miercuri, că a dat o declaraţie de martor la Parchetul ÎCCJ în dosarul ICA, după acest moment calitatea sa în dosar rămânând aceeaşi şi neexistând o urmărire penală împotriva sa.

Am fost invitat, în calitate de martor, pentru a da o declaraţie despre împrejurările constituirii, în numele statului, a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale ca parte civilă în dosarul ICA, în 2008. Este o urmare a plângerii formulate de domnul Sandu Jean. Nu cred că alte comentarii sunt oportune: calitatea mea în acesta anchetă a rămas doar aceea de martor şi nu există o urmărire penală împotriva mea”, a spus fostul comisar european al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, potrivit Mediafax.


Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, că Dacian Cioloş, fost comisar european pentru Agricultură şi fost ministru al Agriculturii, a fost citat să se prezinte la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) pentru a dat declaraţii în calitate de martor, într-un dosar în care se fac cercetări in rem.

Potrivit surselor citate, dosarul a fost deschis în urma unei plângeri făcute de Jean Cătălin Sandu, fost şef al Direcţiei Juridice din Agenţia Domeniilor Statului (ADS), condamnat la şase ani de închisoare cu executare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare. Sandu a reclamat modul în care Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă în timpul judecării dosarului ICA.

În timpul judecării dosarului ICA, la un termen din august 2014, fostul ministru Sorin Pantiş spunea că Dacian Cioloş a dat curs, fără avizele necesare, cererii DNA de constituire a Ministerului Agriculturii ca parte civilă, ceea ce a fost "un abuz".

"Ministrul Dacian Cioloş, fără a avea nicio viză juridică legată de legalitatea constituirii ca parte, niciun aviz economic care să stabilească că prejudiciul este corect sau nu, Dacian Cioboş a dat curs cererii procuraturii, s-a constituit parte cu acel prejudiciu, pur şi simplu şi-a pus o semnătură fără să aibă în spate avizele necesare. Eu am fost ministru şi ştiu cum lucrează un minister şi cum trebuie să lucreze un ministru. În consecinţă, acela este un abuz", declara atunci Pantiş, la intrarea în sediul Curţii de Apel Bucureşti.

În opinia lui Sorin Pantiş, dacă un minister se constituie parte civilă prin semnătura unui ministru şi se constată un prejudiciu, acel prejudiciu trebuie să fie cuantificat şi "trebuie prins pe partea cu creditori în contabilitatea ministerului".

"Nu s-a făcut niciun fel de demers pentru a stabili acurateţea unei erori, pentru a stabili corectitudinea unor evaluări. Sunt greşeli uriaşe pe care Dacian Cioloş le-a făcut şi a deturnat acest proces pentru că un om, specialist DNA, cu voie sau fără voie, face nişte greşeli. Cealaltă instituţie a statului (Ministerul Agriculturii - n.r.) trebuia să constate ilegalitatea şi greşelile fundamentale", a adăugat Pantiş.

Dacian Cioloş a fost ministru al Agriculturii din octombrie 2007 până în decembrie 2008, iar din iulie 2009 a fost şeful comisiei prezidenţiale pentru agricultură. Cioloş a fost comisar european pentru Agricultură din 2009 până în 2014.