Motivul pentru care Klaus Iohannis l-a refuzat pe Eugen Nicolicea la Justiție

Data actualizării: Data publicării:
iohannis nicolicea
sursa foto Administrația Prezidențială

Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că i-a trimis premierului Viorica Dăncilă scrisorile prin care refuză numirile celor trei propuneri de miniștri. În cazul lui Eugen Nicolicea, șeful statului spune că „persoana propusă nu deține experiența necesară gestionării domeniului complex al justiției”. Cu această ocazie, președintele îi cere premierului să facă o altă propunere, care să aibă „reputația neștirbită și moralitatea”. Aceleași motive le-a invocat președintele Klaus Iohannis și în cazul Oanei Florea și lui Liviu Tit Brăiloiu.

nicolicea fb
Foto: Facebook

Klaus Iohannis o informează pe Viorica Dăncilă că „prin adresa nr. 5/2545 din data de 18 aprilie 2019, ce înlocuiește cererea înaintată în data de 17 aprilie 2019, ați propus numirea domnului Eugen Nicolicea în funcția de ministru al justiției, ca urmare a propunerii de constatare a vacanței funcției prin demisia domnului Tudorel Toader”.

„Față de documentația transmisă, analizând îndeplinirea condițiilor legale, precum și a criteriilor referitoare la corespunderea pentru funcție a candidatului propus, statuate prin jurisprudența instanței constituționale, apreciez că persoana propusă nu deține experiența necesară gestionării domeniului complex al justiției. În consecință, am decis să resping propunerea de numire în funcția de ministru al justiției a domnului Eugen Nicolicea”, adaugă președintele în scrisoarea trimisă miercuri premierului.

„Prin urmare, în conformitate cu dispozițiile art. 85 alin. (2) din Constituție și ținând seama de jurisprudența Curții Constituționale urmează să înaintați o altă propunere pentru funcția de ministru al justiției care, pe lângă respectarea condițiilor prevăzute de lege, în mod necesar, ar trebui să răspundă și cerințelor referitoare la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experiența în materie, instruirea și aptitudinile pentru funcția în domeniu, reputația neștirbită și moralitatea”, adaugă șeful statului.

Eugen Nicolicea a fost propus în funcția de ministru al justiției după demisia lui Tudorel Toader, ca urmare a retragerii sprijinului din partea PSD.

Aceeași scrisoare a fost trimisă prim-ministrului în cazul numirii Oanei Florea în funcția de ministru al fondurilor europene, după demisia Rovanei Plumb, dar și în cazul lui Tit-Liviu Brăiloiu, propus în funcția de ministru pentru românii de pretutindeni, după demisia Nataliei Intotero.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri