OUG pe justiție. Tudorel Toader, mesaj pentru procurori după ce a participat la discuțiile din CSM

Data actualizării: Data publicării:
tudorel toader_csm_oug justitie
OUG pe legile justiției. Tudorel Toader are încredere în secția de procurori a CSM Foto: captură TV

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat miercuri, la ieşirea de la discuţiile din CSM despre OUG pe justiţie, că vrea să transmită procurorilor un mesaj de stabilitate, evident, în condiţiile legii, şi şi-a exprimat încrederea că Secţia pentru procurori va da interpretarea corectă către sistem. El a spus că în secția de procurori a CSM sunt oameni cu experiență, care vor ști cum să interpreteze și să aplice legea în mod corect și a precizat că a avut o „discuție foarte bună” cu aceștia.

Declarația vine după ce a participat la ședința CSM pe tema controversatei OUG pe legile justiției.

Citiți și: 

Decizia CSM, după OUG pe justiție: Procurorii de la parchetele importante rămân în funcții

Reacția Comisiei Europene la OUG privind legile justiției

Ordonanța de Urgență care modifică legile justiției produce un cutremur în sistemul judiciar. După o așteptare de 30 de ore, ordonanța a fost publicată, iar surprizele sunt de proporții.  

O prevedere din ordonanța intrată în vigoare arată că, pentru a activa în DNA, procurorii trebuie să susțină un concurs în față Secției de procurori din cadrul CSM. Acest lucru nu era prevăzut până acum, așa că niciunul dintre procurorii care activează la DNA nu a dat un astfel de examen.

Secţia pentru procurori a CSM a discutat miercuri interpretarea articolului din OUG pe justiţie privind condiţiile pentru rămânerea în funcţie a procurorilor din Parchetul General, DNA şi DIICOT. Ministrul justiției, Tudorel Toader, participă la ședință.

Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Secţiei pentru procurori a CSM figurează „solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (nr. 2503/C/212212130/2018), Direcţiei Naţionale Anticorupţie (1780/VI/14/2018) şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (1780/VI/14/2018) privind interpretarea art.VII din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.92/2018”.

Conform art.VII din ordonanţă, act normativ adoptat luni de Guvern şi publicat marţi în Monitorul Oficial, procurorii care, la data intrării în vigoare a OUG, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete, „rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.

De asemenea, Secţia pentru procurori a CSM, discută Nota Direcţiei resurse umane şi organizare privind situaţia delegărilor din cadrul Ministerului Public.

Citiți și: 

OUG pe legile justiţiei. Moise Guran: „Avocatul Poporului nu va face nimic, i-au dat ce şi-a dorit”

Zegrean: „Nu cred că cineva va aplica ordonanța asta, nu suntem totuși într-o țară bananieră”

De ce e mai gravă OUG pe legile justiţiei decât Ordonanţa 13?

Cătălin Predoiu: "Mai există DNA?!. Răspunsul este nu, de azi nu mai există

OUG pe legile justiției. Reacția lui Augustin Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri