R. Fenechiu așteaptă o decizie favorabilă în dosarul „Transformatorul”

Data publicării:
fenechiu RESIZED - mfax-1

Ministrul Relu Fenechiu a dat asigurări, într-o emisiune televizată, că va pleca din Guvern dacă va fi găsit vinovat şi spune că premierul nu i-a solicitat niciodată demisia.

Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA anul trecut pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, fapte care ar fi fost comise în perioada în care a fost acţionar sau administrator la trei firme.

„Niciun hoţ nu spune că a comis o faptă. Niciun infractor nu spune că a comis o faptă. (...) Important este să aşteptăm decizia instanţei. Eu le mulţumesc celor care au în continuare încredere în mine, pentru că până la urmă există şi oameni nevinovaţi care ajung în instanţe”, a spus Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor.

Care sunt capetele de acuzare

Potrivit unui comunicat DNA din 28 iunie 2012, Relu Fenechiu, la data comiterii faptelor acţionar şi/sau administrator la firmele SC Fene Grup SA, SC La Rocca SRL Iaşi, SC Tehnorom SRL Iaşi, și în ziua trimiterii în judecată deputat în Parlamentul României, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, „în perioada 2002-2005, în calitatea lor de directori generali ai SISEE MOLDOVA SA – Bacău, respectiv de director comercial, inculpaţii Turbatu Ioan, Mărghidan Ion şi Andronache Petru şi-au îndeplinit, cu ştiinţă, în mod defectuos atribuţiile de serviciu cu privire la efectuarea unor tranzacţii cu componente ale sistemului energetic (transformatoare de putere, întrerupătoare, etc.), cu firmele SC LA ROCCA SRL, SC FENE GRUP SA, SC EURO PLUS SRL, SC TEHNOROM SRL, toate din Iaşi, avându-i ca asociaţi/ acţionari sau administratori pe inculpaţii Fenechiu Relu, Fenechiu Lucian şi Damian Mihai Bogdan”.

Astfel, în urma desfăşurării unor proceduri de achiziţie publică, cu caracter fictiv, cu complicitatea inculpaţilor Fenechiu Relu, Fenechiu Lucian şi Damian Mihai Bogdan, a fost acceptată livrarea de produse pentru sistemul energetic necorespunzătoare calitativ, fiind vechi, uzate, de provenienţă incertă, iar preţul de achiziţie era aproximativ similar cu cel al unui produs nou”, arătau procurorii anticorupție.

„Prin exercitarea abuzivă a atribuţiilor de serviciu respectiv realizarea de tranzacţii fără proceduri de achiziţie publică sau prin „trucarea” unor proceduri de achiziţie publică, intervenţii pentru a plăti cu prioritate firmele din grupul „FENE”, acceptarea livrării de produse vechi, uzate, ce au rămas pe stoc, achiziţiile fiind făcute fără nicio justificare economică, inutile, cei trei foşti directori ai SISEE MOLDOVA au favorizat firmele menţionate. Prin livrarea de produse necorespunzătoare, cele patru firme au obţinut un avantaj patrimonial echivalent cu sumele de bani încasate în urma acestor operaţiuni comerciale”, se menționează în document.

Potrivit rechizitoriului, „prejudiciul total este de 7.529.594,1 de lei (6.327.390 lei la care se adaugă TVA) şi reprezintă valoarea echipamentelor necorespunzătoare achiziţionate, aflate, în proporţie de 99 %, şi acum pe stoc”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri