Ministerul Mediului, despre incendiul din Periş: Nu sunt creşteri ale concentraţiilor poluanţilor care să afecteze sănătatea oamenilor

Data publicării:
incendiu peris costel alexe fb
FOTO: Facebook Costel Alexe

Valoarea concentraţiilor de poluanţi măsurată de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Bucureşti, ca urmare a incendiului produs luni dimineaţa în localitatea Periş, nu pune în pericol sănătatea populaţiei, a anunţat Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

"Ca urmare a incendiului declanşat în localitatea Periş, la fosta fermă de porci din judeţul Ilfov, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a trimis de urgenţă în zonă echipe ale Gărzii Naţionale de Mediu, precum şi laboratorul mobil de monitorizare a calităţii aerului (...) Precizăm că din măsurătorile privind calitatea aerului realizate de APM Bucureşti în această dimineaţă reiese că, până în prezent, nu sunt creşteri ale concentraţiilor poluanţilor care pot pune în pericol sănătatea populaţiei. În schimb, amploarea incendiului care a antrenat şi batalurile de dejecţii de la fosta fermă provoacă un disconfort olfactiv puternic", menţionează ministerul de resort.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Potrivit sursei citate, în orele care urmează vor fi realizate două buletine de analiză a aerului - în Buftea şi în Corbeanca, localităţi din care s-au primit cele mai multe sesizări de disconfort olfactiv.

De asemenea, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a solicitat Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) informaţii privind circulaţia norului de fum care rezultă din incendiul aflat în curs.

Astfel, conform meteorologilor, în cursul zilei de luni, 10 august, circulaţia aerului se va menţine dinspre nord-nord-est spre sud-vest şi va fi relativ slabă, iar viteza maximă a vântului, la rafală, va fi de 25 - 30 km/h.

Zece autospeciale de stingere intervin la incendiul de vegetaţie în Periş, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov.

În acelaşi timp, a fost transmis un mesaj prin RO-ALERT pentru Sectorul 1, Periş, Snagov, Corbeanca, Buftea şi Otopeni: "Incendiu de vegetaţie uscată şi alte materiale combustibile, zona Periş, degajări mari de fum/ miros înţepător. Ocoliţi zona. Accesaţi canalele media şi aplicaţiile din mediul online ale DSU şi IGSU pentru mai multe informaţii şi actualizări despre eveniment".

ISUBIF menţionează că incendiul se manifestă pe aproximativ 7 - 10 hectare, la batalurile fostei ferme de porci.

În luna aprilie a acestui an, proprietarul fostei ferme de porci din localitatea Periş, judeţul Ilfov, a fost amendat de către comisarii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) cu suma de 115.000 lei pentru un alt incendiu înregistrat la aceeaşi fermă, pe o suprafaţă de aproximativ 30.000 de mp (inclusiv la fostele bataluri de dejecţii). Totodată, împotriva SC Klevek Company SRL s-a depus plângere penală care, în momentul de faţă se află în ancheta IPJ Ilfov.

Citiți și:

VIDEO. Fumul care iese din pământ. Ce s-a întâmplat în cel mai recent episod de poluare din București

Amendă de 115.000 lei pentru poluarea de la Periş. Proprietarul firmei trebuie să ecologizeze terenul

Redactare Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri