Pădurarii vor fi dotați cu arme letale. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Data publicării:
padurari protest
Sursa: INQUAM Photos/George Calin

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, Legea care prevede că pădurarii cu atribuţii de pază vor putea fi dotaţi cu armament de serviciu, letal sau neletal. De asemenea, pădurarii vor primi cinci salarii compensatorii la ieșirea la pensie, conform Mediafax.

Pe 27 noiembrie, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de modificare a ordonanţei de urgenţă privind statutul personalului silvic, astfel încât pădurarii cu atribuţii de pază să fie dotaţi cu armament de serviciu, letal sau neletal.

Legera are ca obiect de reglementare corelarea actualului statut al personalului silvic cu realităţile derivate din evoluţiile domeniilor de activitate în care funcţionează personalul silvic.

„În exercitarea atribuţiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuţii de paza fondului forestier naţional, a fondului cinegetic naţional, a fondului piscicol şi a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, după caz, şi poate face uz de armă, în condiţiile reglementărilor privind regimul armelor şi muniţiilor”, se arată în modificarea adusă articolului 23 (1) din OUG privind Statutul personalului silvic.

Personalul silvic poate face uz de armă pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu, în condiţiile legii.

De asemenea, personalul silvic poate face uz de armă pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu, în condiţiile legii.

O altă modificare prevede că personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificaţie egală cu minimum cinci salarii brute pe ultima lună de activitate, suportată de angajator.

Potrivit ordonanţei, „personalul silvic este format din persoanele care au pregătire de specialitate silvică atestată prin actul de absolvire a unei forme de învăţământ recunoscute în România şi care îşi exercită efectiv în domeniul silviculturii profesiunea de silvicultor”.

Modificarea legii vine pe fondul creșterii alarmate, în ultimii cinci ani, a agresiunilor împotriva pădurarilor.

Potrivit Romsilva, de la începutul acestui an s-au înregistrat 16 agresiuni asupra personalului silvic care asigură paza fondului forestier, iar între 2014 şi 2018 au avut loc alte 168 de astfel de atacuri, în numeroase cazuri fiind necesară spitalizarea, în urma rănilor grave suferite.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri