ANALIZĂ. Alianța PNL-PDL schimbă planurile prezidențiabililor

Data publicării:
virtual prezidentiabili 1

Aşa cum se conturează scena politică în prezent, marea confruntare pentru preşedinţia României se va da între doi oameni - candidatul dreptei şi cel al stângii. Deocamdată nu a fost anunţat oficial niciun nume, dar cele două blocuri politice se pregătesc să îi arunce în luptă pe Klaus Iohannis şi pe Victor Ponta.

Klaus Iohannis a ajuns cel mai probabil candidat după retragerea lui Crin Antonescu atât din funcţia de preşedinte al PNL, cât şi din poziţia de candidat pentru cea mai înaltă funcţie în stat.

De cealaltă parte, stânga, reunită în jurul PSD, îl pregăteşte ca prezidenţiabil pe Victor Ponta. Premierul însă ezită să îşi oficializeze candidatura din cel puţin două motive: pe de o parte, scorul obţinut de PSD la europarlamentare a fost sub aşteptări şi, pe de altă parte, decizia PNL şi a PDL de a se coaliza l-a pus în expectativă.

Cert este că atât stânga, cât şi dreapta au anunţat dead-line-urile pentru oficializarea candidaturilor: PNL şi PDL promit să anunţe un nume până la începutul lui august, iar PSD promite că se va hotărî până la începutul lui septembrie.

Rămâne însă de văzut ce se va întâmpla cu celelalte nume vehiculate până acum că s-ar putea înscrie în cursa pentru Cotroceni. Primul este Mihai Răzvan Ungureanu, premierul cu cel mai scurt mandat din istoria postdecembristă a României, care a declarat că se va sacrifica dacă va fi nevoie pentru ca dreapta unită să câştige. Să n-o uităm nici pe Elena Udrea, cea care ar fi putut fi prima femeie candidat pe preşedinţia României, dar care cel mai probabil nu se va mai afla în această postură după scorul slab obţinut de PMP la europarlamentare. Și Cătălin Predoiu, desemnat oficial, la sfârșitul anului trecut, drept candidatul PDL la prezidențiale, va trebui să renunțe la cursa pentru Cotroceni după ce alianța dintre PDL și PNL îl va susține, foarte probabil, pe Klaus Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri