Candidații la europarlamentare, bugetari de-o viață. Cei mai mulți sunt foști miniștri, consilieri sau parlamentari

Data publicării:
alege digi24

Toţi candidaţii de pe cele 15 locuri eligibile din lista PSD pentru Parlamentul European sunt bugetari. Jumătate dintre ei sunt actuali europarlamentari, iar restul - actuali sau foşti miniştri, senatori, deputaţi şi consilieri locali.

Dan Nica este exemplul pentru bugetarul de profesie. După ce a lucrat zece ani la o instituţie de stat în Galaţi, Dan Nica intră în 1996 Parlament. După 17 ani în care statul i-a plătit indemnizaţia de deputat, acum se pregăteşte să o schimbe cu un salariu din bugetul Uniunii Europene.

Ecaterina Andronescu şi Ioan Mircea Paşcu sunt alte exemple de candidaţi - bugetari de o viaţă. Au predat încă din tinereţe în învăţământul universitar de stat, apoi au fost secretari de stat, miniştri şi deputaţi cu peste cinci mandate la activ.

Printre candidaţii PSD şi-au făcut loc şi tinerii, dar şi ei provin tot din sistemul bugetar. Sorin Moisă, de exemplu, lucrează de câţiva ani ca funcţionar şi consilier la Comisia Europeană, de unde câştigă aproape 125.000 de euro anual. Claudia Ţapardel este consilier local de Bucureşti, iar Laurenţiu Rebega este consilier judeţean în Prahova.

Şi la PNL, PDL şi PMP locurile eligibile sunt dominate de bugetari de Bruxelles sau de România: Norica Nicolai, Adina Vălean, Monica Macovei, Theodor Stolojan, Teodor Baconschi sau Orest Onofrei. Tinerii care şi-au făcut totuşi loc pe liste sunt şi ei angrenaţi în sistemul bugetar.

Liberala Claudia Benchescu are doar 28 de ani. A lucrat în mediul privat patru ani, după care a urcat treapta cu treaptă în sistemul de stat, de la consilier parlamentar la director în Autoritatea de Supraveghere Financiară. Iar Siegfried Mureşan, deşi are un CV impresionant la capitolul educaţie, este de carieră tot funcţionar. E adevărat, în străinătate, la Parlamentul European.

În alegeri sunt înscrişi şi câţiva candidaţi independenţi. Printe ei, Iulian Capsali - jurnalist-publicist şi tată a nouă copii sau Corina Ungureanu - multiplă campionă mondială şi europeană la gimnastică.

Cum nu sunt susţinuţi nici politic, nici logistic de niciun partid, au şanse minime să obţină un mandat în Parlamentul European pe 25 mai.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri