Cătălin Harnagea, fost director al SIE: Niciun partid politic nu-și va asuma legile Big Brother. E nevoie de un pact

Data publicării:
catalin harnagea2

Cătălin Harnagea nu a fost surprins total de gestul lui George Maior de a demisiona. „Prima mirare pe care am avut-o a fost în legătură cu o anumită inabilitate în parcursul interviului pe care l-a dat domnului Andronic. Și după toate intervențiile pe care dl. Maior le-a avut destul de des în media, a fost pentru prima oară când s-a sesizat o anumită iritare, dar şi răspunsuri care nu erau în nota de echilibru cu care ne obişnuise până atunci. De la acest început și de la acest moment m-am gândit că poate ceva s-a întâmplat”, a declarat Cătălin Harnagea la Digi24.

„Cred că a fost mai mult o neîncredere, o necorelare între directorul SRI şi preşedinte. Probabil a intervenit o anumită răceală, o anumită indiferență, o anumită îndepărtare, iar Maior a arătat (...) că poate nu mai are şi acea susţinere normală în cadrul activității pe care o desfășoară”, a spus Cătălin Harnagea.

Citiți și: 

Cum ar trebui să fie noul șef al SRI? Portretul schițat de Emil Hurezeanu

Fostul director al SIE spune că ar fi fost normal ca legile „Big Brother” să facă obiectul unui pact politic, pentru că nimeni nu va putea trece asemenea legi care aduc atingere interesului cetățeanului. Niciun om politic sau un partid politic nu-și va asuma răspunderea să treacă sau să lupte pentru asemenea pachete legislative. Normal ar fi fost ca dl. Maior, știind ce lest moștenește, să discute cu președintele României și împreună să găsească o soluție până la urmă politică. Cred că ultima perioadă a arătat că între directorul SRI și președinte nu există o relaţie de colaborare. Probabil din această cauză dl. Maior a ales această soluție”, a declarat Cătălin Harnagea.

Directorul SRI: Legile „Big Brother”, necesare

Două servicii importante, SRI şi SIE, la care se adaugă DIICOT, au rămas în acest moment fără șefi. Întrebat dacă aceste structuri pot funcționa și fără șefii civili, Cătălin Harnagea a subliniat că reprezentarea se face tocmai prin acești directori. „Un adjunct nu poate lua locul unei autorităţi care reprezintă intenţiile şi strategiile pe care zona politică o creează”, a arătat fostul director al SIE. „E mai mult o răspundere diplomatică și o răspundere în privința parteneriatelor”, a adăugat el.

„Serviciile pot funcţiona şi tehnic, cu adjuncţi. Din păcate, nicio lege nu impune un anumit timp în care nişte adjuncţi pot fi la comandă”, a mai spus Cătălin Harnagea la Digi24. El a avertizat că e un moment politic destul de dificil în România și chiar dacă președintele va dori să-și aleagă doi șefi de servicii, majoritatea parlamentară va trebui să voteze pentru sau împotrivă.

Citiți și: 

Emil Hurezeanu, explicații pentru demisia lui G. Maior: „Nu cred că dl. Iohannis a sărit în apărarea onoarei pierdute a Curții Constituționale!”
Victor Ponta avertizează: Nu e bine ca SRI să revină sub control politic!
Expert în securitate, despre demisia lui G. Maior din fruntea SRI: „Era pe o listă foarte scurtă de viitori prim-miniştri ai României”
Elena Udrea îl critică pe Klaus Iohannis pentru că a acceptat demisia lui George Maior 
Victor Ponta, despre conflictul dintre SRI și CCR: Klaus Iohannis să medieze

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri