Sari la conținut

Ce şanse are în Parlament iniţiativa privind "autonomia Ţinutului Secuiesc"

Inițiativa cetățenească privind "autonomia Ținutului Secuiesc" nu va trece în Parlament și nu există vreun risc în acest sens, a dat asigurări vineri președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, lider al PSD.

"N-am văzut nici la noi, la PSD, nici la ALDE și nici la alte partide vreo ezitare în această privință. Poziția noastră este foarte clară: În Parlament nu va trece așa ceva, prevederile din Constituție sunt limpezi. Regret că există astfel de inițiative, pentru că astea fac să incite anumite părți din populație, să le aducă într-o stare care nu e foarte pozitivă. Dar la noi nu se pune problema, nu e niciun risc ca în Parlament să se materializeze o astfel de inițiativă", a declarat Dragnea, la Palatul Parlamentului.

O inițiativă legislativă cetățenească privind declararea autonomiei Ținutului Secuiesc a fost publicată joi în Monitorul Oficial.

Initiațiva care stabilește "statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc" a fost elaborată de un comitet format din zece persoane: Arus Zsolt Istvan, Czink Attila, Kercso Attila, Baico Zsigmond, Kovacs Laszlo, Cziriak Karoly, Elekes-Jozsa Martin, Takacs Jozsef, Kolcsar Gheza și Marton Csaba.

În expunerea de motive a inițiativei legislative se arată că Ținutul Secuiesc este o "regiune istorică, cu un trecut aparte, care s-a bucurat de o largă autonomie", indiferent de statul din care făcea parte, inclusiv în timpul regimului comunist. Inițiatorii invocă principiul subsidiarității, susținând că toate comunitățile locale trebuie să aibă un cuvânt de spus în privința treburilor care prezintă interes pentru ele.

Pe aceeași temă