Sari la conținut

Cristian Tudor Popescu, despre „sediul” CIA din România: Ion Iliescu şi-a neglijat tratamentul cu Ginkgo Biloba

Ion Iliescu, pentru „Der Spiegel”: Am aprobat un sediu CIA în România

Nu pot să spun, din păcate, altceva despre domnul Iliescu decât că şi-a neglijat, probabil, tratamentul cu Ginkgo Biloba (tratament folosit, printre altele, pentru o memorie mai bună, n.r.). Altceva ce poţi să spui? Indiferent de câte s-au spus şi se vor mai spune despre Ion Iliescu, inclusiv de către mine, l-am considerat o persoană responsabilă, adică o persoană educată în spiritul naţionalismului, fie şi ceauşist, care nu scoate porumbei pe gură. Şi nu scoate bufniţe pe gură, cum a scos acum. Ăsta nu mai e porumbel, e bufniţă”, a spus Cristian Tudor Popescu.

De ce a simţit nevoia să sară din baie domnul Iliescu, cu această declaraţie, acum? De ce acum, când avem situaţia pe care o avem, din ce în ce mai tensionată, cu Rusia? Când în Ucraina se întâmplă ce se întâmplă? Când zona e din ce în ce mai complicată, se apucă domnul Iliescu să ne spună că el a aprobat un centru CIA”, a mai comentat acesta.

Declaraţia corectă din punctul ăsta de vedere a făcut-o fostul preşedinte Traian Băsescu, care a spus aşa, expressis verbis (explicit, n.r.): „Nu există probe în legătură cu prezenţa unor centre CIA pe teritoriul României”. Nu există probe, a spus domnul Băsescu. N-a spus „nu există”. Nu şi-a asumat o asemenea frază. A spus „nu există probe”. Dacă nu există probe, nu avem ce discuta şi mergem mai departe. De ce se apucă domnul Iliescu să emită această frază fără să i-o ceară nimeni? Care poate crea probleme României în contextul terorismului şi aşa mai departe”, a mai afirmat Cristian Tudor Popescu.

Dacă ar exista o astfel de situaţie - cu condiţia să nu fi participat vreun ofiţer român, fie SRI, fie alt serviciu, fie armată, la ce s-ar fi putut întâmpla, dacă ar fi fost cazul, în astfel de centre CIA. Dacă aşa ceva nu s-a întâmplat şi eu cred că nu s-a întâmplat, dar nu pot să afirm asta cu siguranţă - atunci avem o problemă. Dar dacă nu, să se războiască Congresul american, Bruxelles-ul şi cine mai doreşte cu CIA, domnule. Nu să pună România în discuţie pentru că a dat cheile de la apartament aliatului strategic principal al României”, a mai spus jurnalistul.

Dar, oricum, domnul Iliescu poate ar trebui să-şi urmeze mai atent tratamentul, pentru că nu ştiu cum poate justifica această declaraţie. E iresponsabilă această declaraţie. Nu avea de ce să o facă. Sfârşit”, a întărit acesta.

Cristian Tudor Popescu îi dă dreptate lui George Maior care a pus problema ameninţării teroriste în legătură cu declaraţia lui Ion Iliescu. „Are dreptate. În momentul în care ai avea, de pildă, pe teritoriu deţinuţi torturaţi care să facă parte din organizaţii teroriste, e posibil să ai nişte consecinţe. De ce aveam nevoie de aşa ceva? Mai ales că nu i-am torturat noi, de asta sunt convins. E treaba americanilor”, a încheiat Cristian Tudor Popescu.