Sari la conținut

Cum se împarte integritatea în PSD: Zgonea exclus, Dragnea, Ponta și Olguța Vasilescu imuni

Integritate şi reformă au fost cuvintele-cheie folosite de Liviu Dragnea când a vorbit despre modernizarea partidului. Cu reguli clare pentru toţi cei care au probleme penale. Punerea în practică a fost însă diferită şi s-a materializat prin excluderea, ieri, a lui Valeriu Zgonea pentru delictul de a fi spus că preşedintele Liviu Dragnea trebuie să demisioneze după ce a fost condamnat definitiv.

„Astăzi am asistat la o decizie profund nedreaptă, mi-am amintit de Inchiziţie. În loc să plece el, plec eu”, spunea fostul preşedinte executiv al PSD.

Dacă pentru excluderea lui Valeriu Zgonea a existat unanimitate, Comisia de Integritate nu a găsit vreo problemă în faptul că Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

„Comisia Naţională de Integritate a prezentat un raport, potrivit Codului de Integritate preşedintele Liviu Dragnea, prin atitudinea, prin comportament şi prin tot ceea ce a însemnat activitatea dumnealui nu a încălcat în niciun fel prevederile Codului de Integritate”, susţine deputatul Florin Iordache, preşedintele acestei comisii.

Lia Olguţa Vasilescu este sprijinită în continuare de Liviu Dragnea pentru un nou mandat de primar al Craiovei, chiar dacă este acuzată de DNA de luare de mită şi spălare de bani. În Codul de Integritate scrie negru pe alb: PSD nu susţine candidaţi acuzaţi de fapte de corupţie.

„Da, am spus-o şi public şi am reafirmat-o şi aici în Biroul Permanent Naţional”, a afirmat răspicat Liviu Dragnea.

Trimis în judecată pentru complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, dar şi pentru fals în înscrisuri, Victor Ponta nu a intrat nici el sub incidenţa Codului de Integritate. Se va regăsi pe listele PSD pentru aloegerile parlamentare, iar în partid este văzut de unii drept succesorul lui Valeriu Zgonea în fruntea Camerei Deputaţilor. Liviu Dragnea are, însă, unele rezerve.

„Domnul Victor Ponta este pregătit pentru foarte multe funcţii, pentru toate funcţiile. Nu este o decizie uşoară, este o decizie care trebuie cântărită foarte bine, contează foarte mult şi părerea grupului parlamentar”, a spus preşedintele PSD.

Şi coordonatorul campaniei PSD, Marian Neacşu, a fost apărat de acelaşi Liviu Dragnea, chiar dacă secretarul general al partidului a fost condamnat definitiv la şase luni de închisoare cu suspendare: „Aia este legată de candidatură, munca în partid nu este interzisă”.

Liviu Dragnea a anunţat că este probabil să demisioneze în perioada următoare din Parlament şi a mai spus că se gândeşte să renunţe la funcţia de preşedinte al PSD abia după alegerile locale.

Citiţi şi:

Cristian Tudor Popescu: Ce se întâmplă la PSD ne aruncă în trecutul politic comunist

Valeriu Zgonea: Astăzi, împăratul este gol. PSD se îndreaptă cu pași repezi și cu ochii închiși către prăpastie

De ce a fost condamnat Liviu Dragnea

Instanţa a decis: Olguţa Vasilescu, cercetată în libertate

Victor Ponta, audiat la DNA Ploiești în al patrulea dosar al lui Sebastian Ghiță