Sari la conținut

Dragnea: „Categoric, nu luăm în calcul suspendarea președintelui”

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut că nu se pune problema demarării procedurii de suspendare a șefului statului, în cazul în care Klaus Iohannis refuză propunerea de revocare a Laurei Codruța Kovesi, propunere formulată de ministrul Tudorel Toader.

„Luați în considerare suspendarea președintelui în cazul în care refuză revocarea Laurei Codruța Kovesi?”, a fost întrebat președintele PSD, la Parlament. „Categoric, nu luăm în calcul suspendarea președintelui. Orice discuție pe această temă în care este implicat PSD este falsă”, a răspuns Liviu Dragnea.

Acesta a refuzat, însă, să spună dacă social-democrații ar putea sesiza Curtea Constituțională cu privire la un conflict juridic de natură constituțională ce ar putea fi iscat de refuzul președintelui Klaus Iohannis.

Am spus mai devreme că eu nu sunt specialist în Constituție (...). PSD nu poate contesta la CCR o decizie sau indecizie a președintelui”, a declarat Dragnea. Răspunsul acestuia nu este, totuși, tocmai corect, deoarece președinții celor două Camere au posibilitatea de a sesiza CCR pe un conflict juridic.

Referitor la declarația de vineri a președintelui Klaus Iohannis, potrivit căreia „este o chestiune de oportunitate politică” revocarea sau nu a șefei DNA, Liviu Dragnea a spus că ar fi „o observație greșită”. „Cred că președintele a făcut o observație greșită. Nu pot fi de acord cu politizarea acestei proceduri. Ori a vrut să spună altceva, ori nu, dar nu sunt de acord cu această afirmație”, a spus liderul PSD.

Dragnea a mai arătat că social-democrații își vor „spune un punct de vedere” după ce „președintele va anunța ce intenționează să facă”. „Așa cum am spus mai demult, nu vreau să influențez nici o eventuală decizie sau propunere a ministrului Justiției, înainte de a face anunțul de care vorbea de anul trecut, nici nu vreau să influențez o eventuală decizie, într-un fel sau altul, a președintelui României”, a declarat liderul social-democrat.

Întrebat dacă argumentele prezentate de Tudorel Toader sunt suficiente pentru a propune revocarea procurorului-șef al DNA, Liviu Dragnea a evitat un răspuns clar: „Asta va trebui să ne spună Administrația Prezidențială. Așteptăm cu toții”.

Cât despre protestele desfășurate după anunțul ministrului Justiției, Tudorel Toader, liderul PSD s-a ferit să facă prea multe comentarii. „Nu am înțeles de ce au fost în fața Guvernului. Eu cred că ar trebui să protesteze la Cotroceni că toată lumea de acolo așteaptă o decizie”, a susținut șeful social-democraților.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat joia trecută, că declanşează procedura de revocare din funcţie a procurorului şef DNA.

Procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a transmis, vineri, că va urma procedura legală şi se va prezenta, oricând este nevoie, să răspundă, punct cu punct, tuturor afirmaţiilor prezentate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.