Video Exclusiv Florin Cîțu: „Sunt OK cu a avea discuții, protocoale, să facem ce vrem, atât timp cât eu îmi păstrez atributul constituțional”

Data actualizării: Data publicării:
florin citu la digi24
Florin Cîțu așteaptă nominalizarea unui nou ministru al sănătății. El consideră că poate funcționa coaliția în continuare Foto: Digi24

Premierul Florin Cîțu, vicepreședinte PNL, sugerează că este dispus să accepte o modificare a protocoalelor de coaliție, cu condiția să-i fie păstrate prerogativele constituționale de șef al executivului. Florin Cîțu a declarat luni la Digi24 că așteaptă o propunere de ministru al sănătății din partea colegilor de la USR PLUS și consideră că singura soluție, în situația dificilă a pandemiei, este să funcționeze coaliția. 

Florin Cîțu a venit la „Jurnalul de Seară” de la Digi24 direct de la ședința coaliției, înainte ca aceasta să se încheie. Liderii coaliției au avut luni prima reuniune față în față după demiterea lui Vlad Voiculescu.

Întrebat dacă este o criză în coaliție, Florin Cîțu a evitat un răspuns direct. „Cred că avem un moment, e important să vedem ce ne-a adus aici”, a spus premierul.

„Pentru mine, ca premier, este foarte important să avem o coaliție care funcționează și să avem un ministru al sănătății”, a punctat Florin Cîțu.

„România trebuie să fie guvernată, în acest moment cea mai bună opţiune pentru România este această coaliţie de guvernare. În continuare aştept nominalizarea ministrului Sănătăţii, portofoliul este al USR PLUS, pentru că avem de gestionat această pandemie, în continuare este o situaţie dificilă. Eu rămân la opţiunea pe care am spus-o azi dimineaţă: singura soluţie pentru România astăzi este o coaliţie de guvernare, această coaliţie de guvernare”, a declarat Florin Cîţu la Digi24. El a adăugat că speră ca nominalizarea pentru portofoliul de la Sănătate să vină cât mai repede. „Este o situaţie importantă de rezolvat, Ministerul Sănătăţii este în vârful luptei cu pandemia şi avem nevoie de cineva care să se ocupe permanent de aşa ceva”, a arătat premierul.

Întrebat despre declarațiile ministrului Cătălin Drulă, premierul a repetat că îi evaluează pe miniștri în funcție de ceea ce fac, nu de ceea ce spun. „Vedem mai târziu ce facem cu declarațiile”, a menționat Cîțu.

El a vorbit și despre precedenta ședință de coaliție, de lunea trecută, și a spus că și el, și Ludovic Orban i-au spus lui Dan Barna că există o problemă cu Vlad Voiculescu, că acesta „vulnerabilizează” coaliția, însă vicepremierul USR PLUS „nu avea ce să facă” decât să-l susțină, întrucât exista deja o decizie fermă de susținere din partea conducerii USR PLUS.

Pe de altă parte, Florin Cîțu spune că nu are ce să-și reproșeze, iar în cazul demiterii lui Vlad Voiculescu și-a exercitat un drept constituțional. „Am și vorbit în coaliție despre așa ceva, dar dacă este ceva de îmbunătățit, eu sunt deschis să îmbunătățim, bineînțeles, relațiile să vedem cum putem să funcționăm în viitor”, a spus premierul.

Întrebat dacă ar fi dispus să semneze un document prin care să nu se mai atingă de vreun ministru fără binecuvântarea liderilor coaliției, Florin Cîțu a răspuns: „Eu sunt OK cu a avea discuții, protocoale, să facem ce vrem, atât timp cât eu îmi păstrez atributul constituțional. Este foarte clar că nu poți să negociezi Constituția. Dacă cu toții suntem de acord în coaliție că este decizia premierului, în urma evaluării premierului, foarte bine! Că putem să comunicăm altfel, că putem să spunem lucruri, aici putem să discutăm, nu e nicio problemă, suntem flexibili, dar nu avem cum să negociem Constituția. Este foarte simplu, din punctul meu de vedere”.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri