Exclusiv Frans Timmermans: Cred că abuzul în serviciu nu este permis. Să așteptăm să vedem ce rezultă din această situație

Cristina Cileacu Data publicării:
BELGIUM BRUSSELS EU ENERGY CLIMATE PRESS CONFERENCE
Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene. Foto: Profimedia Images

„Abuzul de serviciu este abuz în serviciu și, ca atare, nu este permis. Și aceasta este o normă europeană asupra căreia toată lumea poate fi de acord”, spune vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, într-un interviu în exclusivitate cu jurnalistul Digi24 Cristina Cileacu. Declarația vine după votul dat în Senat pentru instituirea unui prag de 250.000 de lei pentru incriminarea abuzului în serviciu. Timmermans a fost resposabil de portofoliul pentru respectarea statului de drept în perioada în care guvernul Dăncilă, cu implicarea fostului lider PSD Liviu Dragnea, dorea să schimbe legile justiției care incriminau corupția.

Cristina Cileacu: Dle. vicepreședinte Timmermans, sunteți la București în momentul în care politicienii noștri au votat în Senat pentru dezincriminarea abuzul în serviciu, sub 50.000 de euro. Aţi fost destul de implicat, când eraţi responsabil de statul de drept la nivelul Uniunii Europene, când Liviu Dragnea, fostul lider PSD, a vrut să voteze celebra Ordonanţă 13. Acum este domnul Ciolacu, un alt lider al Partidului Socialist, vrea să facă același lucru. Care este mesajul dvs., de la un socialist la altul, pentru domnul Ciolacu?

Frans Timmermans: Foarte clar, nu este absolut același lucru. Să fim foarte clari în această privință. Marcel Ciolacu și partidul sunt dedicați foarte mult statului de drept. Mi-au lămurit acest lucru de multe ori, nu doar în cuvinte, văd ce se întâmplă în guvern. Și această problemă specifică nu este în etapele finale ale soluției. Așa că personal aș aștepta până când voi vedea ce rezultă la final și până atunci mă abțin să-mi exprim opinia. Dar este clar că nu operăm în același mod ca la momentul respectiv (n.r. vremea Ordonanței 13). Acesta este acum, în mod clar, un partid dedicat valorilor europene, angajat în respectarea statului de drept, și să vedem ce rezultă de aici, și apoi putem avea o judecată finală.

Cristina Cileacu: Dar din experiența dvs., pentru că sunteți un politician foarte experimentat, este un astfel de plafon de discriminare a abuzului de serviciu în vreo țară din Europa?

Frans Timmermans: Cred că abuzul de serviciu este abuz în serviciu și, ca atare, nu este permis. Și aceasta este, cred, o normă europeană asupra căreia toată lumea poate fi de acord.

Cristina Cileacu: Deci, cum se face că ceea ce se votează acum în România nu este același lucru?

Frans Timmermans: Să așteptăm să vedem ce rezultă din această situație până la urmă și apoi putem judeca dacă acest lucru este în conformitate cu normele europene, da sau nu? Ceea ce am auzit, ce mi s-a spus în această dimineață în discuțiile pe care le-am avut îmi dau încredere că rezultatul nu ar încălca normele europene. Dar să așteptăm și să vedem.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri