Gest de sprijin pentru Republica Moldova

Data publicării:
Victor Ponta sedinta de Guvern - gov-2.ro

„Ne reîntâlnim sâmbătă pentru o şedinţă extraordinară de guvern, care va avea ca obiect doar aprobarea proiectului de lege privind ratificarea acordului de asociere dintre Moldova şi Uniunea Europenă şi o ordonanţă de urgenţă legată de gazoduct", a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de joi a Executivului, relatează Mediafax.

Republica Moldova, Ucraina şi Georgia vor semna, vineri, acordurile de asociere cu Uniunea Europeană.

Ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă, a declarat la Adevărul Live, că a discutat cu preşedinţii Senatului şi al Camerei Deputaţilor şi că aceştia l-au informat că vor ratifica Acordului de Asociere a Moldovei la UE foarte repede, „s-ar putea într-o săptămână“.

Săptămâna trecută, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că România îşi propune să fie prima ţară care va ratifica Acordul de Asociere UE – Republica Moldova. Pentru a marca acest eveniment istoric, şeful diplomaţiei române a adresat invitaţia preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova şi ministrului Afacerilor de Externe şi Integrării Europene de a participa la şedinţa din Parlamentul României, în care va fi ratificat documentul, scrie Adevărul.

Pe de altă parte, ministerele Economiei din România şi Republica Moldova au semnat un acord pentru construcţia unei conducte de gaze între cele două ţări, pe ruta Iaşi-Ungheni, având ca obiectiv interconectarea sistemelor de transport al gazelor naturale.

Construcția gazoductului care va lega rețelele din România și Republica Moldova pe traseul Iași-Ungheni a început anul trecut, dar lucrările au întârziat din diverse motive.

Gazul românesc va ajunge în Moldova pe 27 august, când moldovenii sărbătoresc Ziua Independenţei, spunea la sfârșitul lunii aprilie premierul Victor Ponta. Este al patrulea termen înaintat de autorităţi pentru darea în funcţiune a gazoductului Iaşi-Ungheni, care ar fi trebuit să fie gata încă de la sfârşitul anului trecut. Premierul Victor Ponta asigură însă că partea română şi-a făcut bine treaba. Probleme au apărut în Republica Moldova, din cauza procedurilor de finanţare greoaie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri