Iohannis o invită pe Dăncilă la consultări pentru nominalizarea comisarului european

Data actualizării: Data publicării:
dancila iohannis guvern inquam octav ganea 20181220162721_OGN_8093-01
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a invitat-o pe Viorica Dăncilă la consultări pentru a desemna un candidat la funcția de comisar european din partea României, fiind „o problemă urgentă și de importanță deosebită pentru statul român”. Țara noastră a primit în acest mandat portofoliul transporturilor. Discuțiile ar urma să aibă loc pe 2 octombrie, dacă premierul acceptă invitația.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis luni, 30 septembrie a.c., o scrisoare Prim-ministrului României, doamna Vasilica-Viorica Dăncilă, prin care o invită la consultări, miercuri, 2 octombrie a.c., ora 12:00, la Palatul Cotroceni, pe tema nominalizării persoanei pentru funcția de membru al Comisiei Europene”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Vă prezentăm, în continuare, textul scrisorii:

„Doamnei VASILICA -VIORICA DĂNCILĂ
Prim-Ministrul României

Stimată doamnă Prim-ministru,
În temeiul dispozițiilor art. 80 și ale art. 86 din Constituție vă invit pentru consultări miercuri, 2 octombrie a.c., ora 12:00, la Palatul Cotroceni.
Consultările vizează aspecte legate de nominalizarea persoanei pentru funcția de membru al Comisiei Europene. Această chestiune reprezintă o problemă urgentă și de importanță deosebită pentru statul român.
La această întâlnire puteți fi însoțită de miniștrii de resort.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
Klaus-Werner Iohannis”

Ce se întâmplă cu nominalizarea Rovanei Plumb

Astăzi ar trebui să aflăm ce se alege de candidatura Rovanei Plumb pentru un post de comisar european.

Comisia Juridică a Parlamentului European (JURI), cea care a blocat deocamdată procedura de numire a Rovanei Plumb, se va reuni într-o ședință cu ușile închise.

Eurodeputații Comisiei Juridice ar trebui să vină cu un plan pentru rezolvarea conflictului de interese identificat în cazul Rovanei Plumb.

O variantă ar fi, spre exemplu, modificarea portofoliului de comisar european, adică să fie mutată de la Transporturi pe un alt domeniu. Doar că acest lucru ar însemna o remaniere a echipei conduse de Ursula von der Leyen.

Cealaltă variantă e ca eurodeputații să decidă că numirea Rovanei Plumb în Comisia Europeană, pur și simplu, nu este oportună. Acestea sunt cele două variante pe care le-a menționat chiar purtătorul de cuvânt al Parlamentului European.

Indiferent de opțiune, aceasta trebuie să ajungă la președintele Legislativului care mai departe o va trimite către președintele ales al Comisiei Europene. Iar Ursula von der Leyen alege cum va gestiona această situație fără precedent.

Citește și Rovana Plumb anunţă că şi-a achitat împrumutul de 800.000 de lei

Redactor web: George Costiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri