Iohannis spune că a fost felicitat la Bruxelles pentru rezultatul referendumului: „Acest vot a readus România în normalitate”

Data actualizării: Data publicării:
klaus-iohannis-vot-alegeri-europarlamentare-2019-referendum-presidency (4)
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis spune că a fost felicitat ieri, la Bruxelles, pentru votul românilor la referendumul pe justiție din 26 mai.

Este prima dată când am primit felicitări și aplauze pentru națiunea mea, pentru români și pentru cum au votat la referendum și îmi face mare plăcere să vă spun că am primit pentru voi aceste felicitări. Este un mare lucru. Practic, acest vot pe care, recunosc, l-am provocat și l-am așteptat, acest vot a făcut ceva senzațional, ceva ce parcă nici nu au mai crezut mulți că se poate realiza: a readus România în normalitate, a readus România în matca europeană, a repus România pe o cale normală, o cale europeană, o cale democratică și este un rezultat senzațional”, a spus președintele la Salonul de carte Bookfest, unde și-a lansat cea de-a treia carte, EU.RO - Un dialog deschis despre Europa”.

Iohannis a spus că a avut încredere că românii vor veni la vot și că „acest referendum se poate câștiga”.

Acest lucru a fost considerat senzațional nu numai de mine, ci și de liderii cu care m-am întâlnit ieri. Toți liderii europeni, foarte mulți, m-au felicitat în mod expres, au ținut să remarce că este primul referendum, de mulți ani încoace, în Europa, care se câștigă. Și acest lucru se datorează românilor care au înțeles de fiecare dată când miza unei alegeri a fost foarte mare că trebuie să meargă, și au știut ce să voteze”, a spus el.

Președintele a subliniat și prezența ridicată la vot, care a depășit 49%.

Este o creștere de 50% față de alegerile din 2014 la europarlamentare și prezența la referendum de peste 40% efectiv i-a dus în derizoriu pe toți cei care s-au îndoit, unii chiar au boicotat, unii chiar deschis, atitudine prostească aș spune, de-a dreptul. Nu știu de ce au făcut-o, nu știu ce și-au imaginat, dar românii și-au imaginat ce am crezut și ce am sperat să se întâmple. Au votat un răspuns pentru această guvernare incapabilă PSD-istă și bine au făcut”, a spus el.

Președintele a vorbit şi despre discursul eurosceptic din timpul campaniei pentru europarlamentare.

Discursul eurosceptic a primit cel mai dur vot de blam posibil într-o democraţie, partidul care a promovat acest discurs mai degrabă eurocritic sau eurofob decât eurosceptic, PSD, a primit un răspuns clar din partea românilor care au spus: 'aşa nu'. PSD a pierdut alegerile. Este o sancţiune drastică din partea electoratului, dar această sancţiune a permis reaşezarea României în matcă”, a spus Klaus Iohannis.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri